Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Kunst van waarderen

COLUMN: Kunst van waarderen

26/09/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Kunst van waarderen

Stuart Rahan  

Het Moengo Festival gaat dit jaar niet door. Wat dit jaar een internationaal evenement had moeten zijn is door politiek gemanipuleer getorpedeerd. Dit is het zoveelste dieptepunt waar we tegenaan moeten kijken in de ontwikkeling van onze kunst- en cultuurbeleving. Wat zijn de woorden van de president nog waard die hij uitsprak in een voor hem ver en schimmig verleden: “Wat we zullen bereiken is wat we zelf zullen hebben opgebouwd”. En om in zijn populistische paradoxale gedachtegoed de boel weer onderuit te halen: “De revolutie vreet zijn eigen kinderen op.”

We hebben een revolutie nodig. Niet een met wapens die levens eist. Een revolutie waarin wij niet alleen het eigene beter waarderen maar meer nog om dit te respecteren en naar een hoger plan te tillen. Een revolutie is niet een hele samenleving ontwrichten en inheemsen aan de zuidgrens met Brazilië te verplanten omdat de president hen zielig vindt.

De slechte water- en elektriciteitsvoorziening is niet onlangs opgedoken. Kwik vervuilt de woon- en leefgebieden al jaren, sinds goudwinning belangrijker is geworden en inheemsen van ondergeschikt belang zijn. Dus president, nu niet de held uithangen want als deze inheemsen wilden verhuizen, was de migratie al veel eerder op gang gekomen.

Wat de achterliggende inspanningen van de president zijn in het inheemse gebied laten zich raden. Als je zo begaan bent met het lot van de samenleving, waarom is de Ringweg nog steeds niet doorgetrokken? Hoe komt het dat het nog steeds niet is gelukt grootgrondbezitter Gummels ervan te overtuigen de Ringweg door te trekken dwars door zijn landgoed naar Weg-naar-Zee en verder?

Terug naar het Moengo Festival van initiatiefnemer en kunstenaar Marcel Pinas. Marcel is het typische voorbeeld van onvervalste waardering. Niet alleen voor wat hij in Moengo heeft neergezet. Of de president kent de internationale aantrekkingskracht van Marcel Pinas niet of de president doet er alles aan die internationale waardering onderuit te halen. Of mag er niemand groter zijn dan De Baas himself?

Alles wijst erop dat die kleine N'dyukajongen van Moengo die kleine indiaan van Cassewinica niet voorbij mag streven. Dat, terwijl de kunstenaar geen enkele politieke ambitie heeft maar er toch naar streeft zijn dorp Moengo tot het kunstdistrict van Suriname te transformeren. En Marcel is hard en goed op weg.

Ondermijning van de kunst- en cultuurgedachten van Marcel Pinas is al langer aan de gang. Wat de president niet eigenhandig kan vernietigen, daar stuurt hij zijn handlangers Kenya Pansa en Stuart Getrouw op af. Wat deze twee deden was inbraak en huisvredebreuk in de zuiverste juridische zin. Het was ongewenst binnentreden van de Tembe Art Studio (TAS) zonder bevel van een officier van justitie. Aangifte van inbraak en huisvredebreuk door TAS en vervolging van de overtreders zijn de enige manieren die het geloof in de rechtstaat nog kunnen herstellen.

Marcel Pinas heeft internationaal zoveel waardering, tot aan het Nederlandse koningshuis toe en verder daarbuiten. Het is een kwestie van inpakken en wegwezen uit Suriname om een grotere carrière na te jagen. Maar nee, Marcel is gebleven en is ook niet van plan Suriname te verlaten. Ook al zou de president hem persoonlijk willen uitzetten. Moengo is zijn thuis. Internationaal gedreven kunstenaars en kunsthandelaars komen zich massaal overtuigen waarom Moengo en Marcel zo inspirerend en artistiek zijn.

Iemand die internationale roem en geld verkoos boven gebrek aan nationale waardering, was allang vertrokken. Zeker na zoveel tegenslagen van juist degenen die beweren voor behoud, erkenning en waardering van de eigen mensen te gaan. Wie zal de kunst van waardering doorstaan? Historici weten beter. De zwart 'gekalkte' bladzijden zullen niet aan Marcel Pinas worden besteed. Het Moengo Festival, voor, door en met de jeugd, is dit jaar door Surinaamse politici de jeugd door de neus geboord. Gewoon, omdat een narcist zich kleiner voelt dan die kleine N'Dyukajongen Boi Pili van Moengo.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina