Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geduld milieu-inspecteurs BOG raakt op

Werkneerlegging milieu-inspecteurs op de valreep tegengehouden

26/09/2019 04:17 - Merredith Bruce

Voorzitter David Bakker van de bond milieu-inspecteurs ziet graag uitvoering van het wensenpakket uit 2017.

Voorzitter David Bakker van de bond milieu-inspecteurs ziet graag uitvoering van het wensenpakket uit 2017. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Het bestuur van de bond van milieu-inspecteurs bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft nog net een werkneerlegging van zijn leden kunnen voorkomen. De werknemers hebben dinsdag op een algemene ledenvergadering (alv) hun ontevredenheid geuit over knelpunten die al lange tijd spelen. Een heet hangijzer vormt de uitvoering van een wensenpakket uit 2017.

Bondsvoorzitter David Bakker zei op een persconferentie woensdag dat de gemoederen erg verhit waren. "Er zijn uitspraken gedaan dat het bondsbestuur geleid wordt door de minister en dat komt zwaar aan bij ons, want we komen op voor de rechten van de arbeiders." Het bestuur wil dat zaken in alle rust worden gedaan en heeft daarom haar leden gevraagd om geduld te hebben, maar volgens Bakker komt ook aan het langste touw een eind.

Enkele knelpunten zijn de uitbetaling van achterstallige voedingsgelden en overuren, de onderbezetting bij de dienst en een tekort aan werkmateriaal. Op de alv is naar voren gekomen dat sommige werknemers geen voedingsgelden hebben ontvangen tussen 2014 en 2017. Bakker vertelt dat dit probleem complex in elkaar zit.

Voorheen kregen de milieu-inspecteurs hun voedingsgeld voordat ze het veld introkken, maar door een verandering waren ze genoodzaakt om uit hun eigen salaris de staat voor te schieten. "Wanneer het erop aankomt, krijgen ze het geld niet en áls ze het krijgen, wordt daarvan belasting afgetrokken." Hij noemt dit een dubbele belasting omdat er ook al belasting wordt ingehouden op het salaris.

Voorts worden er eigendunkelijk veranderingen doorgevoerd in de overurenstaten van de werknemers en vervolgens zonder afstemming bekrachtigd. De dienst heeft volgens Bakker regelmatig te maken met gebrek aan benzine. Daardoor konden er van 13 tot 23 september geen port health-diensten worden uitgevoerd op de Johan Adolf Pengel International Airport. Ook kon de dienst Ongediertebestrijding niet uitrukken.

Het bondsbestuur heeft enkele voorstellen gedaan om meer inkomsten te genereren voor de dienst, maar die zijn nog niet geïmplementeerd. Bakker noemt onder meer verhoging van de tarieven voor wateronderzoek, afstempeling van keuringscertificaten, inspectie van boten en vliegtuigbespuitingen.

Het bondsbestuur haalt aan dat het BOG nu als het ware stuurloos is, omdat er geen directeur is. Van waarnemend directeur van Volksgezondheid Cleopatra Jessurun heeft het bestuur te horen gekregen dat de bond bij haar terecht kan als er problemen zijn. Echter, onderhandelingen met Jessurun over het wensenpakket zijn blijven steken bij een ontmoeting van 23 mei.

Het bestuur zou volgens afspraak op 20 september weer ontvangen worden door Jessurun, maar kreeg op die dag van de secretaresse te horen dat de ontmoeting niet doorgaat. Er is een brief gestuurd naar de waarnemend directeur. "Het ministerie krijgt tot uiterlijk woensdag 00:00 uur om ons te ontvangen." De volgende alv staat gepland voor de dag daarna.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina