Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stakend personeel Glis zorgt voor oponthoud

Stakend personeel Glis zorgt voor oponthoud bij landmeters

27/09/2019 10:23 - Gilliamo Orban

Stakend personeel Glis zorgt voor oponthoud bij landmeters

 

PARAMARIBO - De staking van het personeel bij het Management Instituut Glis (MI-Glis) vertraagt de werkzaamheden van landmeters. Zij hebben hierdoor voorlopig geen toegang tot gegevens van het instituut om opdrachten van cliënten uit te voeren.

Perceelsidentificaties (perceel ID's) kunnen niet worden geverifieerd. "Wij kunnen slechts onder toezicht van medewerkers van Glis in archieven van het instituut gaan om onder andere te weten wie de eigenaar is van een aangrenzend perceel", legt een landmeter uit, die niet bij naam genoemd wil worden.

Werknemers van dit landmeterkantoor konden niets beginnen bij het MI-Glis, aangezien het personeel van het instituut wel op de werkplek is, maar geen arbeid verricht. De directe aanleiding van de staking is dat de nieuwe hypotheekbewaarder Glenda Heikerk woensdag drie medewerkers ter beschikking heeft gesteld van de directeur Silvano Tjong -Ahin. "Door de actie worden uiteindelijk de burgers gedupeerd", zegt de landmeter.

Ronald Hooghart zegt tegen krant dat het personeel zich al een poosje heeft verenigd in een vakbond, waarvan hij de voorzitter is. Er is volgens hem een maand terug een brief gericht aan de leiding van MI-Glis om ontvangen te worden. De bond heeft hiervoor nog geen uitnodiging gehad. "Er zijn wat problemen die we met de leiding willen bespreken. De mensen willen duidelijkheid hebben over de verhouding tussen de werkgever en werknemers", zegt Hooghart. Hij wil echter hierover nog niet in detail treden.

Hooghart wijst verder erop dat de hypotheekbewaarder niet bevoegd is om medewerkers ter beschikking te stellen van de directeur. "Dat kan alleen door de directeur van Glis en de minister van Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer (Lekhram Soerdjan, ...red.) gedaan worden", zegt de vakbondsman.

Directeur Silvano Tjong-Ahin stelt echter dat de bewaarder wel bevoegd is om dat besluit te nemen. "Dat kan ze doen op basis van reorganisatie." De drie medewerkers die ter beschikking zijn gesteld van de directeur, mogen voorlopig thuis blijven. Tjong-Ahin wil over deze kwestie niet veel zeggen.Hij bevestigt dat hij een schrijven van de bond heeft gekregen.

De directeur heeft de bond erop gewezen dat hij geen enkel bezwaar heeft dat mensen zich hebben verenigd in een vakbond, omdat dat hun goedrecht is. Hij vindt echter dat de oprichting van een bond volgens wet- en regelgeving moet plaatsvinden. "Er moet bijvoorbeeld een algemene ledenvergadering gehouden worden en de bond moet statuten op tafel leggen", zegt Tjong-Ahin.

Daarnaast zijn er twee personen in het bestuur die in juni het vertrouwen in de directeur hebben opgezegd. "Hoe kan ik praten met mensen die me niet vertrouwen. Dat moet uitgelegd worden", aldus de directeur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina