Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • CBvS bezig met strategie om wisselkoers te verlagen

CBvS bezig met strategie om wisselkoers te verlagen

28/09/2019 09:03 - Ivan Cairo

De Centrale Bank van Suriname had een informatiesessie met de media.

De Centrale Bank van Suriname had een informatiesessie met de media. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De wisselkoers voor de US dollar en euro zullen niet abrupt omlaag gaan. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) treft wel maatregelen om deze stapsgewijs neerwaarts te krijgen. Het streven is om de wisselkoers voor de Amerikaanse munt op SRD 7,52, de officiële koers, te stabiliseren en vanaf dat punt verder omlaag.

Wanneer dat punt bereikt wordt, is moeilijk aan te geven zei CBvS-directeur William Orie vrijdag tijdens een informatiesessie van de bank met de media. Er zijn economische en niet-economische factoren die ten grondslag liggen aan de hoogte van de wisselkoers, aldus Orie. De niet-economische factoren heeft de bank niet in de hand.

Hij merkte op dat de koers voor de US dollar in twee weken is gedaald van SRD 8,75 naar SRD 7,85. "Dat is een mooie prestatie. Je ziet dat de markt herstelt." In gesprekken met relevante partijen is volgens Orie steeds naar voren gekomen dat een stapsgewijze aanpak wordt geadviseerd.

Behalve de service-overeenkomst met de Federal Reserves New York om US dollars te importeren, worden ook andere maatregelen getroffen om de koers omlaag te krijgen. Tijdens een presentatie over het wisselkoersbeleid voerde bankfunctionaris Sanjay Gaurisankar aan dat de bank de afgelopen periode al verschillende maatregelen heeft getroffen.

Zo zijn bijschrijvingen verricht op de buitenlandse rekeningen van de commerciële banken en is ook vreemde valuta beschikbaar gesteld om de import van goederen veilig te stellen. Verder worden initiatieven ondernomen voor alternatieve manieren om de invoer van contante US dollars wederom op gang te brengen.

Tijdens de sessie kwam naar voren dat om de wisselkoersstabiliteit op lange termijn te garanderen, de bank bezig is overtollige liquiditeiten in het financiële systeem af te romen. Dat heeft ook als doel de inflatie in de hand te houden, legde Orie uit. "Zodra er meer geld in omloop is gaan we dat afromen, omdat dat gaat leiden tot inflatie en koersstijgingen", zei hij.

Zowel Gaurisankar als governor Robert van Trikt voerde aan dat gestadig wordt gewerkt aan het vergroten van de internationale valuta- en goudreserves. In dat kader is de Centrale Bank begonnen met de aankoop van 20 procent van de exportwaarde van lokale goudexporteurs in Surinaamse dollars. Het goud kan bij gunstige internationale prijzen in het buitenland worden verkocht.

Onderzoek heeft volgens Van Trikt uitgewezen dat ruim 20 procent van de exploitatiekosten van goudexporteurs, waaronder brandstof en voeding, kosten in Surinaamse dollars zijn. Volgens Gaurisankar zijn de effecten van de getroffen maatregelen nu al merkbaar. De wisselkoersen vertonen een dalende trend, de GEKX-koers die werd gehanteerd voor goudexporteurs is verdwenen, het valutaverkeer normaliseert en speculatieve aanvallen op de Surinaamse dollar zijn een halt toegeroepen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina