Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Olievondsten Guyana schudden regio wakker

Regio wakker geschud door olievondsten in Guyana

30/09/2019 04:47 - Van onze redactie

Regio wakkergeschud door olievondsten in Guyana

 

PARAMARIBO - De succesvolle olie-exploraties in buurland Guyana hebben niet alleen in Suriname de hoop op een snelle vondst vergroot. Ook in de regio lijkt men wakker geschud. Verschillende Caribische landen blijken meer energie te steken in het zoeken naar het 'zwarte goud'. De Bahama’s, Jamaica, Barbados en Grenada blijken te zijn aangestoken.

Staatsolie-directeur Rudolf Elias heeft vaak aangegeven dat de vondsten in het diepzeegebied van Guyana volop de aandacht hebben getrokken voor het Guyanabekken dat volgens schattingen van de United States Geological Survey ongeveer dertien miljard barrels olie moet bevatten. Dat is echter het Guyana-Surinamebekken.

Nu blijkt dat ook daarbuiten, op plaatsen waar eerder wel afzettingen zijn gemeten, de zoektocht naar meer voorkomens wordt verhevigd. Volgens regionale berichten maakt Jamaica de meeste kans op een aanmerkelijke vondst. Vissers hebben vaak aangegeven dat zij bij de visvangst worden geconfronteerd met olie die kennelijk letterlijk is komen bovendrijven.

Ondertussen heeft Tullow Oil aan de zuidelijke kust van het eiland seismisch onderzoek gedaan, terwijl de overheid ook onderzoek heeft laten doen naar voorkomens op het eiland zelf. Of er winbare voorkomens zijn, zal in de nabije toekomst moeten blijken. Even verderop, op Grenada, is premier Keith Mitchell optimistisch over recent seismisch onderzoek van Russische maatschappijen.

Ondertussen is op Barbados alle voorwerk reeds gedaan om onder andere het Spaanse Repsol aan te trekken als partner voor exploratie in de wateren tussen Trinidad - dat al jaren olie wint - en Barbados. Overigens wint ook dit laatste eiland reeds jaren olie, maar dat gaat om kleine hoeveelheden van ongeveer 1600 barrels per dag, ongeveer een tiende van de productie van Staatsolie. 

Op de Bahama's was het plan om eventueel met ExxonMobil of Chevron met exploratie te beginnen. Ook wanneer deze maatschappijen zich niet inkopen in de deal, zou met Seadrill het komende jaar een omvangrijk exploratieprogramma worden gestart. Dat waren plannen voordat de eilandengroep werd getroffen door storm Dorian. Ondertussen maakt Guyana zich klaar om medio november de eerste olie naar boven te halen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina