Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SBB: ‘Onderzoek illegale houtkap Matawaigebied’

SBB: ‘Klachten over illegale houtkap in Matawaigebied worden onderzocht’

30/09/2019 08:12 - Euritha Tjan A Way

Fernando Valentijn (m) is Conservation Ranger in training en volgens zijn 
controle gebeurt de houtkap niet volgens de regels.

Fernando Valentijn (m) is Conservation Ranger in training en volgens zijn controle gebeurt de houtkap niet volgens de regels. Foto: Euritha Tjan A Way  

PARAMARIBO - “Wij van SBB hebben inderdaad begrepen dat er klachten zijn dat houtkap niet volgens de regels gaat in het Matawaigebied. Wij zijn dat aan het onderzoeken”, uit Mercedes Hardjoprajitno zich voorzichtig. Zij is van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) die belast is met de controle en het toezicht op duurzame houtkap in Suriname.

Hardjoprajitno uit zich voorzichtig, maar Fernando Valentijn en Priscilla Emanuels zijn ervan overtuigd dat de houtkap in hun gebied niet volgens de regels van SBB gaat. De twee zijn als onderdeel van hun training tot Amazone Conservation Rangers vaker in het bos en doen aan metingen om hun gebied zelf te controleren.

"We hebben zelf de metingen gedaan en de controle gedaan. Daarbij zien we dat de bedrijven zich niet houden aan de regels. We verzamelen deze informatie zodat we die kunnen doorgeven aan het traditioneel gezag dat de gesprekspartner is van de bedrijven die in ons gemeenschapsbos aan houtkap doen", zegt Emanuels. Valentijn wil vooral dat het Matawaigebied tot bloei komt. "We moeten daarom het bos beschermen", beredeneert hij.

Het Matawaigebied bestaat uit tien dorpen aan de bovenloop van de Saramaccarivier. Het gebied, waar ongeveer driehonderd mensen wonen, kreeg in 2015 de beschikking over ongeveer honderdduizend hectare gemeenschapsbos. Twee bedrijven zijn actief bezig met houtwinning in 47.000 hectare van het gemeenschapsbos. Veertigduizend hectare heeft het traditioneel gezag als reserve bestempeld en daar wordt, voor zover de twee Amazone Conservation Rangers weten, niet aan houtkap gedaan.

Hardjoprajitno legt uit dat de SBB op dit moment haar werkzaamheden wel uitvoert, maar dan met een afgenomen aantal personeelsleden. "We hebben weer de beschikking over auto's, maar het is nog niet wat het wezen moet. We hebben meer regels geïntroduceerd, maar door het verminderde aantal arbeiders is het moeilijk de controle te doen."

Ze legt uit dat het Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS), dat dit jaar geïntroduceerd is, de transparantie moet verhogen. "We gaan dan werken aan geplande houtkap. Een boom moet dan via GPS eerst gemeten en geïnventariseerd worden voordat er gekapt wordt. Pas als wij die gegevens hebben zou gekapt moeten worden. Dat kan dan realtime gevolgd worden en zo weet iedereen hoe en waar gekapt wordt."

Voordat het hout uit het gebied wordt vervoerd, moeten zowel het traditioneel gezag als SBB toestemming geven. Hardjoprajitno benadrukt dat het nieuwe systeem duidelijk maakt om welk hout het gaat en waar dit gekapt is. Daardoor weet ook de gezagsdragers in het gebied waarvoor zij tekenen. SBB heeft al een aantal trainingen gegeven aan belanghebbenden en dorpsgemeenschapppen die zelf hun bos willen exploiteren. "Maar we zijn ons ervan bewust dat er meer training nodig is", besluit de SBB-medewerkster.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina