Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Verkiezingsbeloften

COLUMN: Verkiezingsbeloften

01/10/2019 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Verkiezingsbeloften

Gerold Rozenblad  

Voor het geval u zou willen zeggen dat maandag alles van het oude was rondom de jaarrede van de president, moet ik met u van mening verschillen. Het was verfrissend te zien dat de commandant van de erewacht een vrouw was. Zwaaiend met het zwaard maakte inspecteur Virginia Vrede samen met haar troepen opwachting voor de president. Ik denk dat zij en het korps geschiedenis hebben geschreven, want ik kan mij niet herinneren dat eerder een vrouw de commandant is geweest van de erewacht bij de jaarrede.

Ik ben er vrij zeker van, want als een vrouw met een wapen zwaait, heeft ze mijn attentie. Dat was voor mij het hoogtepunt van de dag. Voor de rest ben ik het roerend eens: het is vanouds (welke regering dan ook), mooie afgestofte mensen in de zaal luisterend naar mooie woorden en het volk voor de buis mijmerend over hoe goed wij het zouden hebben als maar de helft daarvan wordt gerealiseerd.

En toch kreeg het staatshoofd mij op het puntje van mijn stoel. Toen hij het had over Staatsolie. Na de winst over 2019 en de verwachtte inkomsten over 2020, maakte het staatshoofd ons ervan bewust dat ook hij ervan uitgaat dat spoedig de jackpot wordt getrokken in het offshoregebied.

"Mevrouw de voorzitter", vervolgde hij in mijn op hol geslagen gedachten, "Het is daarom dat wij als regering het voortouw moeten nemen voor een partijpolitiek overstijgende discussie over deze voor onze toekomst zo belangrijke industrie. Wij gaan uiterlijk in het eerste kwartaal een nationale discussie organiseren om tenminste in grote lijnen met elkaar eens te kunnen worden over de besteding van deze inkomsten, wanneer de tijd daar is. Wij vragen uw college om nu reeds met ons mee te denken, waardoor een vruchtbare bijdrage vanuit de volksvertegenwoordiging kan worden verwacht." Toen ik eindelijk mijn gedachten onder controle had, was onze president het onderwerp reeds lang vergeten.

Ik denk dat Rudolf Elias ook een zucht moet hebben geslaakt. Je blijft immers hopen dat iemand het alsnog op tijd oppakt. In het weekend las ik in Parbode zijn herhaling dat de overheid van alle partijen het minst haar huiswerk oppakt. Tegen de journalist zei hij dat men kennelijk pas geloof zal hechten wanneer de olie daadwerkelijk is gevonden. Maar dan is het te laat. En gebeuren er domme dingen.

Om dat te onderstrepen was enkele uren voordat de president sprak, online te lezen dat in Guyana de minister van Buitenlandse Zaken tijdens een partijmeeting verklaarde dat de regering serieus overweegt om uit de olie-inkomsten mensen cashgeld te geven. Hoe bizar. En nu klinkt de roep om het inderdaad tot een verkiezingsbelofte te maken.

Je zou kunnen volhouden dat het hier niet zo ver zal komen. Maar het kan raar lopen met verkiezingsbeloften. Het voedselpakkettenproject is jarenlang verguisd door de totale oppositie. Wie schetst mijn verbazing als NPS-voorzitter Gregory Rusland zaterdag zegt dat als zijn partij aan de macht komt, dit nog zeker twee jaar zal worden voortgezet. Totdat de armoede is uitgebannen, klonk de reden.

Terwijl de werkelijke motivatie is dat je tenminste een even grote worst aan het publiek moet voorhouden als je hen wil bekoren. Voedselpakketten of oliedollars? Het blijkt van hetzelfde laken een pak voor de gek.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina