Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regeringspartijen hechten geloof aan jaarrede

Regeringspartijen hechten geloof aan jaarrede

01/10/2019 15:41 - Naomi Hoever

Amzad Abdoel, de fractieleider van de NDP, is ingenomen dat beleidsgebieden waaronder bosbeheer en natuur aan de orde zijn gekomen in de jaarrede.

Amzad Abdoel, de fractieleider van de NDP, is ingenomen dat beleidsgebieden waaronder bosbeheer en natuur aan de orde zijn gekomen in de jaarrede. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Volgens de fractieleider van de NDP, Amzad Abdoel,is er nog nooit in de geschiedenis zo hard gewerkt aan de grondrechten van burgers, doelend op de aanleg van nutsvoorzieningen. “Deze regering heeft bewezen dat het kan.” De wijze waarop de oppositie aankijkt tegen de jaarrede boeit hem niet.

VHP'er Mahinder Jogi is minder enthousiast. "Ik zie geen inspiratie in de jaarrede. De president heeft al negen jaarredes gehouden. We hebben niet gezien dat de uitvoering conform het uitgesprokene is. We zien dat er minder arbeid is verricht en we hadden meer verwacht."

Jogi kijkt terug naar een situatie in 2010 van stabiliteit en voldoende monetaire reserves. "Er was vertrouwen in de economie. Men kon bouwen en lenen. Makkelijke flow van euro's en dollars in het land. Je kon sparen, lenen, er was vrijheid en bewegingsruimte. Nu hebben wij dat helemaal niet."

"Natuurlijk gaan ze het niet loven. Ze zien gevaar daarin want er zijn straks verkiezingen en het volk gaat een keuze maken op basis van de realisaties en op grond van wie wat heeft gedaan", redeneert Abdoel. Hij noemt de jaarrede van de president sterk. "Ik heb gemerkt wat de realisaties zijn van de afgelopen periode om verder hierop beleid los te laten."

Hij zegt dat het staatshoofd een paar belangrijke zaken heeft opgesomd. Hij noemt ICT en het belang ervan voor de economie, ICT-voorzieningen bij Sociale Zaken en Volkshuisvesting en bij Binnenlandse Zaken.

Abdoel zegt dat het land heel hoog staat genoteerd qua telecommunicatie. "De goedkeuring van het nationaal breedbandproject is een wijs besluit. Het werpt vruchten af en betekent veel voor de verbetering van de kwaliteit van het leven van de burgers."

Voor de voorzitter van regeringspartij BEP, Ronny Asabina, waren de 'highlights' in de jaarrede basiszaken zoals drinkwatervoorziening, elektriciteit, onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. "De president heeft niet alleen de uitgavenkant belicht maar ook de inkomstenzijde."

De BEP-voorman is onder de indruk van de aangekondigde hervorming van de Belastingdienst om de inning van de belastingen te vergroten en van de belofte dat het grondenrechtenvraagstuk in deze periode zal worden opgelost.

"Eigenlijk heb ik geen nieuwe zaken gehoord. Als je de planning vergelijkt met realisaties merk je een grote gap. Ik verwacht niet dat wat in de jaarrede staat gerealiseerd zal worden, omdat de regering tot mei 2020 aanzit." Toch hoopt Asabina dat in het verkiezingsjaar zoveel mogelijk wordt gerealiseerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina