Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Ego-politiek

COLUMN: Ego-politiek

02/10/2019 14:00 - Serieus!?

Ivan Cairo

Ivan Cairo  

Collega Giwani heeft maandag op deze plek enkele geen-geld-kostende-oplossingen voorgesteld voor bepaalde problemen in het land, waaronder het verkeer en de tijd. Sympathieke voorstellen naar mijn mening, die tenminste het bekijken waard zijn. Ik vermoed echter dat Giwani in zijn ‘jeugdigheid’ geen rekening heeft gehouden met de oeroude politieke cultuur in het land. Een cultuur waar politici de mond vol hebben van samen denken en samen doen, maar in de praktijk dat vrijwel nooit concreet tot uiting brengen. De cultuur van het overnemen van goede ideeën van anderen die in het openbaar zijn gelanceerd, is nog niet geworteld in de Surinaamse politici.

Dan heb ik het niet alleen over politici die gelieerd zijn aan de huidige regering en coalitie. Ook tijdens regeerperioden met een niet-NDP-signatuur hoorde ik toenmalige oppositieleden en niet-Nieuw Front-gelieerde politici en andere personen - naar mijn mening - goede voorstellen doen. Vene & Co lieten die suggesties links liggen, want ze kwamen niet uit de eigen koker of uit eigen gelederen. Wie schopt je? Je zou wel gek zijn om een voorstel van je politieke tegenstander over te nemen, uit te werken en uit te voeren. Ook al was dat in het belang van de totale samenleving. Nee, zo zitten we niet in elkaar. We willen allemaal ons eigen ding doen.

Want, we willen alleen scoren. Niet als team. Giwani had, geloof ik, liever vóór de jongste jaarrede audiëntie aangevraagd bij president Bouterse, en daar zijn voorstellen gedropt. Tijdens het gesprek met de Pres zou hij het volgende kunnen hebben gezegd. "Kijk noh president. Ik weet dat ik soms, eh...eigenlijk vaak, kritiek heb op uw beleid, maar ik heb een paar voorstellen die uw regering geen geld gaan kosten. Ze zullen juist besparingen opleveren. U hoeft niet te zeggen dat die voorstellen van mij komen hôr. U kunt gewoon doen alsof u op deze ideeën bent gekomen. Ik hoef die lof niet, zo lang de suggesties maar worden uitgevoerd ben ik al blij en met mij veel landgenoten".

Ik ben bijna ervan overtuigd dat in de laatste jaarrede de president hieromtrent het volgende zou hebben gezegd: "Mevrouw de voorzitter, geacht College. Na ampele bestudering van enkele zaken en diepgaande discussies heb ik met mijn regering besloten om de openings- en aanvangsttijden van overheidskantoren, scholen, winkels en bedrijven met ingang van 1 november aanstaande als volgt te wijzigen… Ook is besloten de klok vooruit te zetten met… We schrijven geschiedenis." Jammer genoeg is deze kans voorbijgegaan en zullen we misschien moeten wachten totdat Giwani zich aansluit bij deze of gene politieke partij die regeermacht verwerft en zijn voorstellen misschien dan op de agenda plaatst. Want, helaas wordt er in Suriname nog te veel gedaan aan ego-politiek.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina