Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Makamboa mogelijk in twee gebieden Rosebel

Makamboa kan in twee gebieden Rosebel goud delven

02/10/2019 06:43 - Gilliamo Orban

Makamboa kan in twee gebieden Rosebel goud delven

Ruw goud. Foto: foreign-trade.com  

PARAMARIBO - Goudzoekers verenigd in Makamboa kunnen mogelijk aan de slag in twee gebieden binnen de concessie van Rosebel Gold Mines (RGM). De gouddelvers willen graag rondom de Roma-pit werken en volgens Melvin Landveld, prominent lid van Makamboa, staat RGM open om daarover te praten.

Daarnaast prospecteert de vereniging het gebied 'ETR' dat haar eerder was toegewezen. Echter, goudzoekers stonden niet te popelen om daar te werken. "Er werd gezegd dat er daar geen goud is, maar we gaan nu eerst onderzoek doen", zegt Landveld. Hij wijst erop dat de jongste ontwikkeling het resultaat is van de gezamenlijke en afzonderlijke gesprekken die Makamboa de afgelopen tijd heeft gevoerd met president Desi Bouterse, minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen en de goudmaatschappij.

"We zijn tot nu toe tevreden met het verloop van de gesprekken met Rosebel Gold Mines en hopen dat we spoedig een gezamenlijke overeenkomst kunnen tekenen", zegt Landveld. Makamboa had eerder al toestemming van de maatschappij om aan goudwinning te doen in de Roma-pit, maar niet iedereen mocht daar goud zoeken.

Tot de groep die werd geweerd, behoren de gouddelvers die bekend staan als bate-mannen. "We kunnen bijvoorbeeld een naamloze vennootschap oprichten en deze mannen zullen hiervan deel uitmaken", zegt Landveld. Er zal volgens hem met bedrijven gesproken worden om zwaar materieel zoals graafmachines en trucks in te zetten tegen betaling, waardoor de mannen kunnen beschikken over materiaal om naar het edelmetaal te zoeken.

De multinational heeft Makamboa erop gewezen dat er zich geen bate-mannen mogen bevinden in Royal Hill, het gebied waar eind juli de 25-jarige Furgill Aloeboetoe werd doodgeschoten. Na dit incident hebben goudzoekers uit wraak zwaar materieel van RGM vernietigd. Landveld wijst erop dat de dorpelingen van Nieuw-Koffiekamp voorkeur hebben om in de eventueel aangewezen gebieden te werken.

RGM wil maximaal 250 mannen toestaan in haar concessiegebied; dat aantal is voor het bedrijf overzichtelijk om toezicht te houden. "Rosebel wil niet dat gewone mannen met geweren gaan rondlopen in de gebieden. Drugsgebruik is ook niet toegestaan", zegt Landveld. Makamboa zal een beroep doen op de commissie Ordening Goudsector om manschappen in te zetten die de veiligheid moeten garanderen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina