Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Actie duurt voort bij MI-Glis

Actie duurt voort bij MI-Glis

03/10/2019 10:01 - Gilliamo Orban

Actie duurt voort bij MI-Glis

Bij het MI-Glis is een deel van het personeel in beraad. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Medewerkers van Management Instituut Glis (MI-Glis) zijn sinds vorige week donderdag in actie. De personeelsbond wil praten met de leiding, die daartoe bereid is, maar wel onder voorwaarde dat de vakorganisatie zich aan de wet houdt.

De directe aanleiding van de staking is dat de nieuwe hypotheekbewaarder Glenda Heikerk vorige week woensdag drie medewerkers ter beschikking heeft gesteld van directeur Silvano Tjong-Ahin. Ze mogen voorlopig thuis blijven. Twee van hen hebben vermoedelijk onethische handelingen gepleegd.

Volgens een bron zijn slechts achttien van de tachtig medewerkers van het MI-Glis in beraad. Dat het aantal zo klein is, zou komen omdat veel mensen zich niet willen associëren met de bond, omdat Ronald Hooghart zich voordoet als voorzitter. "Er is steeds aan de bond gezegd dat deze zich conform de wet Vrijheid Vakverenigingen mag aanmelden bij de leiding. Maar meneer Hooghart weigert zich te houden aan de wet", zegt de bron.

Hooghart verklaart tegenover de Ware Tijd dat er ongegronde redenen worden aangehaald om niet met de bond te praten. De vakbondsman die niet in detail wil treden zegt dat de werknemers willen praten over hun rechtspositie, maar "de leiding schijnt de problemen niet te willen oplossen".

Hij wil niet zeggen hoeveel medewerkers van MI-Glis zich hebben aangesloten bij de onlangs opgerichte bond en volstaat met: "Eigenlijk behoort het hele personeel tot de bond, want als we wat bereiken, geldt dat voor een ieder."

Hoewel slechts een kleine groep staakt, treedt er toch vertraging op bij de verwerking van de aktes en de verstrekking van hypothecaire uittreksels. De leiding treft maatregelen om de dienstverlening snel te normaliseren. Medewerkers van andere afdelingen kunnen ingezet worden om het werk van de stakers te doen.

De ingewijde onthult dat er een ingrijpende reorganisatie gaande is bij het MI-Glis met als doel de integriteit van de organisatie te verbeteren. Volgens de bron is het opvallend dat zodra het instituut een onderzoek wil doen naar onregelmatigheden een kleine groep in actie gaat. "Bij sommige personeelsleden bestaat er angst voor onderzoek."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina