Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Vooruitschuifpolitiek

COMMENTAAR: Vooruitschuifpolitiek

03/10/2019 13:00

COMMENTAAR: Vooruitschuifpolitiek

 

DE PERCEELS-IDENTIFICATIE (Perceels-ID) is voorlopig van de baan, zo maakte president Desi Bouterse maandag bekend in zijn vooralsnog laatste jaarrede. Dat is opmerkelijk. Want het staatshoofd beloofde vier maanden geleden nog plechtig aan De Nationale Assemblee dat "de regering in ijltempo voor de nodige voorzieningen zal zorgdragen zodat de problemen die te maken hebben met de vaststelling van de perceels-ID spoedig opgelost zullen zijn". Dat was dus weer een loze belofte, maar kennelijk is het staatshoofd inmiddels zelf tot het besef gekomen dat de problemen veel omvangrijker zijn dat hij had ingeschat. En dus krijgt een volgende regering deze kwestie op haar bord.

Met het Staatsbesluit no. 129 van 4 oktober 2016, dat op 1 juli 2017 van kracht werd, werd simpel gezegd beoogd via het Management Instituut Glis (MI-Glis) een transparanter beleid voor gronduitgiftes te creëren. Al snel staken echter geluiden de kop op dat het aanvragers van grond flink meer geld zou kosten en dat landmeters daar exorbitant aan zouden verdienen.

Lange tijd werden die klachten blauwblauw gelaten. Maar toen eerder dit jaar de vuile Glis-was werd buitengehangen en de hypotheekbewaarder (de hoogste baas binnen de organisatie) met de nodige dyugudyugu buiten de deur werd gezet, kon de regering niet om de problemen heen. Met als resultaat de eerdergenoemde belofte van Bouterse, die nu echter niets waard blijkt te zijn.

Het is kenmerkend voor deze regering dat zij ingewikkelde problemen voor zich uitschuift of compleet negeert. Zoals dat met de rij- en voertuigenbelasting is gebeurd: terwijl rechters zich nog buigen over de rechtsgeldigheid daarvan, is iedereen door de naar geld hunkerende regering het mes op de keel gezet om te betalen. Maar omdat men er zelf kennelijk niet van overtuigd is dat men deze zaak wint, wordt niemand gecontroleerd of men wel betaald heeft. En mocht de rechter in hoger beroep besluiten dat de introductie van deze heffing onterecht is, dan moeten zij die wel hebben betaald maar zien dat ze hun geld terugkrijgen.

Datzelfde dreigt nu ook te gebeuren met de perceels-ID. Legio mensen hebben al betaald. In dit geval is de verplichting om te betalen uitgesteld tot 1 augustus 2020. Wat moeten zij nu doen? Krijgen ze hun geld terug? Dat vertelde Bouterse niet. Waarschijnlijk denkt hij dat een volgende regering maar een oplossing voor dat probleem moet zoeken. Zoals de nieuwe bazen van het land ook de puinhoop die ze aantreffen, inclusief de leningen die waarschijnlijk nooit terugbetaald kunnen worden, moeten zien op te ruimen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina