Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Dubbel gevoel' bij rekruteren zorgpersoneel'

Covab: 'Dubbel gevoel' bij rekruteren lokaal zorgpersoneel'

03/10/2019 18:17 - Merredith Bruce

Covab: 'Dubbel gevoel' bij rekruteren lokaal zorgpersoneel'

Het rekruteren van personeel is volgens Covab-directeur Angelé Wallerlei-Kumbangsila niet te voorkomen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het Elsje Finck-Sanichar College Covab heeft een "dubbel gevoel" bij de werving van zorgpersoneel door buitenlandse organisaties. Directeur Angéle Wallerlei-Kumbangsila: "Je gunt het mensen als ze op zoek gaan naar een beter bestaan, maar aan de andere kant ben ik wel bezorgd omdat het zorgsysteem hier erg afhankelijk is van goed opgeleide mensen."

De directeur stelt dat organisaties die hier kader rekruteren vaak kiezen voor degenen met meer ervaring. "Eigenlijk gaat daarmee ook een heleboel investering weg die het land heeft gepleegd in de mensen. Dan moet je ook kijken wat voor impact dat heeft op je eigen gezondheidszorg en hoe je als land daarmee omgaat."

De Nederlandse instelling Interteach heeft in het weekend een drukbezochte informatiebijeenkomst gehouden voor personen die geïnteresseerd zijn om in de zorg of het onderwijs in Nederland te werken. Aanleiding hiertoe is het schrijnende tekort in deze beroepsgroepen. Voor degenen die geselecteerd zullen worden, regelt de organisatie een werkvergunning.

Wallerlei-Kumbangsila haalt op basis van internationaal onderzoek aan dat het rekruteren van personeel veelal plaatsvindt binnen de toerisme- en zorgsector. Het is volgens haar daarom niet iets wat je kunt voorkomen. Echter, Suriname zou wel kunnen nagaan hoe het beroep aantrekkelijk kan worden gemaakt voor verpleegkundigen, zodat ze beslissen om in eigen land te blijven werken. "Maar at the end is het een persoonlijke keuze die men maakt."

Anders wordt het, zegt ze, als meerdere organisaties in het land komen en massaal lokaal kader rekruteren. Dat kan een "ernstig probleem" opleveren voor de gezondheidszorg. "Dan moeten we niet meer hiernaar kijken als te zijn marktwerking, maar dan zullen er vanuit het beleid interventies moeten worden gepleegd."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina