Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Menke: 'Onderwijs dringend transformeren'

Menke: 'Onderwijs dringend transformeren'

03/10/2019 02:33 - Wilfred Leeuwin

Menke: 'Onderwijs dringend transformeren'

Volgens Jack Menke heeft Suriname een schrijnend tekort aan topkader. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het Surinaams onderwijs moet dringend worden getransformeerd van een uit de tijd geraakte onderwijsstructuur naar één waar er sprake is van kennisontwikkeling. Goed opgeleid kader en een kennisinstituut dat het beleid beïnvloedt en ontwikkeling stimuleert zijn cruciale voorwaarden voor vertrouwen en solidariteit over de ontwikkelingsrichting die gekozen moet worden. Dit zei hoogleraar Jack Menke dinsdagavond bij de Kenniskring.

Bij de maandelijkse bijeenkomst in het Lalla Rookhgebouw is ook een inleiding verzorgd door onderwijsdeskundige Ivan Fernald. De inleiders gingen in op de vraag waarom het niet lukt met het onderwijsproces van Suriname en wat daaraan gedaan moet worden.

Volgens Menke ligt er een behoorlijke uitdaging voor het land dat een schrijnend tekort heeft aan topkader dat is gepromoveerd of een academische graad heeft. Zonder hen zal moeilijk gewerkt kunnen worden aan de ontwikkeling van het land en het ontwikkelen van leiderschap.

Uit cijfers die de inleider presenteerde blijkt dat in het land slechts ruim dertienhonderd personen een studie hebben afgerond die ligt tussen het niveau van hoger beroepsonderwijs en academie. In vergelijking met de internationale trend is dat volgens hem "bedroevend laag".

In de Verenigde Staten is 2 procent van de bevolking gepromoveerd. De rest van de wereld heeft een gemiddelde van 0,2 procent. In Suriname is dat 0,02 procent. In totaal zijn er nauwelijks honderd personen die daadwerkelijk gepromoveerd zijn, terwijl ruim dertienhonderd een hogere of academische studie hebben afgerond.

De structurele problemen in het onderwijs vinden volgens Menke hun oorsprong in een slechte samenwerking tussen onder­wijsinstituten bij zowel de overheid als de particuliere sector. Er is geen beleidsorgaan dat kennisontwikkeling en beleid aanstuurt. Hij verwijst naar Trinidad en Tobago waar alleen al in de hoofdstad Port of Spain met vijf universiteiten jaarlijks vijftig personen promoveren. In Suriname is het gemiddeld amper één persoon per jaar.

Wat op het eiland opvalt is dat het academisch beleid zich heeft geconcentreerd op onderwijs­modellen en -streams die inspelen op de sterke sociale, culturele en economische behoeften van het land. "Er wordt dus een brug geslagen tussen academische opleidingen en de samenleving. Voor Suriname zal dat proces al vroeg aan het begin van het voortgezet onderwijs moeten plaatsvinden", stelt Menke. Hij vindt dat het onderwijsvakkenpakket meer in lijn gebracht moet worden met de realiteit van het land.

Fernald stelt dat er een mondiale transformatie gaande is waarop het Surinaamse onderwijs niet is aangesloten. Dit zal resulteren in het ver achteruitlopen van technische competenties en technologie. Het steekt hem dat het land haast immuun is voor veranderingen en dat processen heel langzaam op gang komen. "We klampen ons krampachtig vast aan de verouderde leermiddelen en boeken", zegt hij.

Het ontbreken van een consistent beleid in het onderwijs is voor Fernald een belangrijk obstakel in het ontwikkelingsproces van Suriname. "Er is geen geloofwaardigheid in het beleid en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het bespreken van innovatie moet op een juiste manier plaatsvinden en moet leiden tor beoogd effect. Je kunt veel problemen voorkomen wanneer je in een voorstadium belanghebbenden er bij betrekt", zegt Fernald.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina