Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Infrastructuur gevaarlijke wegen aanpakken'

Infrastructuur gevaarlijkste wegen moet worden aangepast voor bromfietsers

04/10/2019 06:49 - Cheflin Paulus

De afgestudeerde van de Faculteit der Technologische Wetenschappen Cynthia Gafur  presenteerde donderdag haar onderzoeksrapport.

De afgestudeerde van de Faculteit der Technologische Wetenschappen Cynthia Gafur presenteerde donderdag haar onderzoeksrapport. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - de Martin Luther Kingweg en de Indira Gandhiweg, twee wegen met aparte (brom)fietspaden, zijn de gevaarlijkste wegen voor bromfietsers. Dat concludeert Cynthia Gafur na een analyse van de infrastructurele oorzaken van verkeersonveiligheid.

Gafur presenteerde donderdag het onderzoeksrapport waarop zij is afgestudeerd aan de Faculteit der Technologische Wetenschappen in de conferentiezaal van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). Zij stelt vast dat bromfietspad-indelingen op de twee voornoemde wegen een heleboel fatale ongelukken tussen bromfietsers met zich meebrengen.

Ruim 40 procent van alle verkeersslachtoffers komt uit deze categorie. Ze is voorstander van twee rijstroken voor beide rijrichtingen op één rijhelft. De bromfietspaden moeten gekleurd zijn aan beide zijden van de weg om bromfietsers alerter te maken in het verkeer. Dit model is al eerder gebruikt op de Oost-Westverbinding naar Tamanredjo.

Gafur zegt zich ook niet te kunnen voorstellen dat de Oost-westverbinding vanaf Saramacca naar Nickerie gewoon een weg is die verdeeld is in twee rijstroken. Dit zonder ruimte voor bromfietsers aan weerzijden. "Dit is onze nationale verbindingsweg. Hoe kan die weg een geasfalteerde eenbaansweg zijn", aldus de afgestudeerde.

Gafur heeft de leiding van het ministerie enkele aanbevelingen meegegeven, met voorbeelden van nieuwe infrastructurele mogelijkheden en herinrichting voor bromfietspaden om fatale ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen. Enkele ingenieurs die projecten uitvoeren voor het ministerie gingen flink in discussie met de onderzoeker en andere studenten van de faculteit.

De presentatie en discussie trokken ook de aandacht van de directeur en afdelingshoofden van OWT&C. Het hoofd van de afdeling Verkeer, Henk Wip, zei onder de indruk te zijn van de studie van de onderzoeker. Hij zegt de aanbevelingen mee te nemen en te bespreken met de rest van de leiding. 

Directeur Droge Civieltechnische Werken, Santosh Soman, zegt dat de presentatie van Gafur een heel goede aanzet is om het ministerie te laten nadenken over de toekomstige inrichting van infrastructuur voor bromfietsers. Gafur verklapte dat zij het team van OWT&C zal versterken.

De dataverzameling en -verwerking heeft haar veel moeite gekost. Ze kreeg de data van de politie en heeft deze gedurende een jaar gedigitaliseerd. Nu zal OWT&C haar inzetten voor onderzoek op meer Surinaamse wegen. "Wij gaan per weg de situatie bekijken om te zien wat wel gedaan kan worden om de situatie te verhelpen en meer ongelukken te voorkomen", zei ze enthousiast.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina