Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Onderzoek en verkeer

COMMENTAAR: Onderzoek en verkeer

05/10/2019 12:00

COMMENTAAR: Onderzoek en verkeer

 

DE VERKEERSSITUATIE IN Suriname zou (veel) veiliger kunnen zijn als er enkele aanvullende maatregelen daartoe getroffen zouden worden. Dat is bevestigd door onderzoek van Cynthia Gafur. Ze heeft een analyse op infrastructurele oorzaken van verkeersonveiligheid gemaakt voor haar afstuderen aan de Faculteit der Technologische Wetenschappen. Gafur kwam tot de wetenschappelijke conclusie dat de Martin Luther King- en de Indira Gandhiweg, beide met aparte fiets- en bromfietspaden, de gevaarlijkste wegen zijn voor (brom)fietsers.

Dat is geen verrassende conclusie. Elke dag is het op deze twee wegen enorm druk. Het is een wetmatigheid dat hoe meer verkeer er is, hoe groter het risico is op meer ongelukken. Zij stelde dan ook maatregelen voor om ervoor te zorgen dat de verkeersveiligheid - zeker voor fietsers en bromfietsers - opgevoerd wordt. Aangezien de vierbaansweg nabij Zanderij het paradepaardje van de overheid is mag ze ook gelijk het initiatief nemen om te kijken welke maatregelen getroffen kunnen worden om ook op die weg de veiligheid te garanderen.

Een van de opmerkelijke zaken die Gafur noemde was, dat het verzamelen van informatie vreselijk moeilijk ging. Alle informatie die zij kreeg moest zij zelf digitaliseren gedurende een jaar. Dat is eigenlijk een blamage voor het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, dat zoveel infrastructurele aanpassingen doet in het verkeer de afgelopen tijd. De vraag is hoeveel daarvan gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek en wat de implicaties zullen zijn van veranderingen waarvan de gevolgen niet gemeten zijn.

Het politieapparaat moet digitaal ook veel beter versterkt worden. Het is allemaal mooi dat het Safe City Project van de grond komt en er nu camera's zijn om criminele delicten vast te leggen, maar wat is de waarde daarvan wanneer een kentekennummer van een auto handmatig opgevraagd moet worden. Bij een meer digitale ondersteuning is snel handelen ook beter mogelijk en kan de politie zaken veel sneller oplossen.

Wat wel een pluimpje waard is, is dat de universiteit onderzoek doet dat dus niet in een lade weggestopt zal worden. Een ander pluspunt is dat ingenieursbureaus die voor de overheid werken de discussie aangingen met Gafur. Dat is dè manier om tot nieuwe, constructieve ideeën te komen. Doordat een afgestudeerde onderzoeker nu het team van het ministerie gaat versterken mag gehoopt worden dat het infrastructurele beleid voortaan ook gebaseerd zal zijn op gedegen onderzoek.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina