Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hof worstelt nog steeds met tekort aan rechters

Hof worstelt nog steeds met tekort aan rechters

05/10/2019 09:07 - Jason Pinas

De buitengewone openbare zitting van het Hof van Justitie.

De buitengewone openbare zitting van het Hof van Justitie. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De grote achterstanden in de rechtspraak behoren nog altijd tot de grootste uitdagingen van het Hof van Justitie. Vooral bij kort gedingen en civiele zaken moet er een enorme inhaalslag worden gemaakt. Echter, door het schrijnend tekort aan rechters, is dit geen eenvoudige klus.

Dit stelde waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks vrijdag bij de opening van het nieuwe zittingsjaar. Om deze achterstanden in te lopen, treft het hof volgens Rasoelbaks meerdere concrete maatregelen. Het beoogde resultaat zal nog even op zich laten wachten.

"Acht nieuwe schrijfjuristen civiel, vijf nieuwe strafrechters en twee nieuwe civiele rechters hebben in april en januari 2019 de rechtspraak versterkt, waardoor het hof nu 26 rechters telt. Er zijn ook enkele griffiers en administratieve medewerkers in dienst genomen, waarvan enkele nog meelopen om het werk te leren", legt Rasoelbaks uit. Deze versterking is echter slechts een druppel op een gloeiende plaat. De waarnemend hofpresident roept de regering daarom op ondersteuning te bieden zodat het aantal rechters in de komende jaren kan worden uitgebreid.

Andere categorieën met serieuze uitdagingen zijn volgens Rasoelbaks goede huisvesting, verzelfstandiging van de bedrijfsvoering van de rechtspraak en verbetering en transparantie van de rechtspraak. Constante opleiding en trainingen zijn volgens hem ook van belang. Rasoelbaks verzekert dat het hof constant werkt aan deze punten.

De hofpresident wijst erop dat ICT kan zorgen voor meer efficiëntie binnen de rechtspraak. Echter staat dit nog steeds in de kinderschoenen. Er moet hiervoor nog een integraal beleid worden ontwikkeld dat de komende jaren kan worden uitgevoerd. De regering heeft onlangs goedkeuring gegeven voor het aantrekken van een ICT-organisatieconsultant, die met ingang van deze maand het hof zal ondersteunen bij het ontwikkelen, beschrijven en begroten van beleid op dit gebied.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina