Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surinamers doneren niet graag nier

Surinamers doneren niet graag nier

05/10/2019 05:15 - Aidy Pinas-Agodeba

Subhaas Goerdat heeft een award ontvangen voor zijn pionierswerk op het gebied van niertransplantatie in Suriname.

Subhaas Goerdat heeft een award ontvangen voor zijn pionierswerk op het gebied van niertransplantatie in Suriname. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het doneren van een nier aan een naaste voor niertransplantatie is een heldendaad. Sinds kort is deze medische ingreep ook mogelijk in Suriname, maar het loopt niet storm van personen die deze nobele daad willen verrichten. “Er moet een programma komen om mensen aan te moedigen om dit te doen. Men denkt nog steeds dat je niet met één nier kan leven”, merkt John Anijs op. Hij is hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Anijs sprak vrijdag bij de plechtigheid waarbij waardering is uitgebracht aan Subhaas Goerdat, pioneerarts niertransplantatie in Suriname.

De eerste niertransplantatie is kort geleden succesvol uitgevoerd in het AZP. Er volgen nog meer maar dit zal wederom wat inspanning vergen. Volgens Anijs is het buitenland al veel verder en is men automatisch, mits anders aangegeven, nierdonor na overlijden. Donatie van een nier moet dus nog gepromoot worden, zodat meer mensen met nierfalen geholpen kunnen worden. Dit is een van de redenen geweest waarom er nog maar een persoon geholpen is, terwijl de behoefte veel groter is.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft Goerdat vrijdag als blijk van waardering en voor alle inspanning een award geven. De specialist wierp een blik terug op het voortraject waarvan zijn studie ook deel uitmaakt. Hij liet weten dat hij in 2015 naar het buitenlabd vertrok waar hij zich heeft laten specialiseren. Eind 2017 werd hij door het Staatsziekenfonds benaderd om hier in Suriname te kijken naar de mogelijkheden voor de realisatie van niertransplantatie. "Ik ben toen teruggekomen en heb samen met vicepresident Ashwin Adhin een commissie ingesteld. We hebben heel veel werk moeten verzetten." Hij is tevreden met het resultaat van de inspanning, de eerste en succesvolle niertransplantatie.

Voorafgaand aan de transplantatie was er een selectie- en screening ronde. Er was veel belangstelling vanuit de doelgroep. Na de selectie was de groep flink afgeslonken, omdat velen door onder andere hun cardinale situatie buiten de boot vielen. Andere zaken die een rol hebben gespeeld zijn cultuur en geloof. Totaal zijn binnen een jaar zo'n 23 koppels gescreend. In eerste instantie zou men voor de transplantatie een samenwerking met Nederland aangaan, maar wegens de hoge kosten ging men met een team uit de Verenigde Staten van Amerika in zee.

Goerdat merkt op dat er op alles is gelet, waaronder mediactie en nazorg. Hij ondertreepte dat men ondanks deze nieuwe ontwikkeling niet licht moet omgaan met zijn of haar gezondheid. Voorkomen is volgens hem nog altijd beter dan genezen. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid merkte tot slot op dat het minsterie een concept wet met betrekking tot niertrans- plantatie heeft voorbereid. Deze moet doorgestuurd worden naar DNA voor goedkeuring. De wet moet onder andere organenhandel voorkomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina