Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kunstenaars leggen ziel bloot in expo

Kunstenaars leggen ziel bloot in tentoonstelling 'Bezielde lijnen'

06/10/2019 10:58 - Audry Wajwakana

De kunstenaars Rinaldo Klas (r) en Maartje Jaquet (l) hebben voor hun duo tentoonstelling het schilderij 'Fire' gemaakt (op de achtergrond) om op deze manier aandacht te schenken aan het milieuvraagstuk.

De kunstenaars Rinaldo Klas (r) en Maartje Jaquet (l) hebben voor hun duo tentoonstelling het schilderij 'Fire' gemaakt (op de achtergrond) om op deze manier aandacht te schenken aan het milieuvraagstuk. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Door naar de werken van Rinaldo Klas en Maartje Jaquet te kijken, kunnen bezoekers een tipje van hun ziel ervaren. Opvallend in hun werken is het lijnenspel dat ze hanteren. Met simpele lijnen legt Klas de ziel van de natuur vast en Jaquet de ziel van de mensen die zij portretteert. “De lijnen ontstaan voordat we iets op doek of papier zetten. 90 procent gebeurt van binnen en 10 procent van buiten”, zegt Klas.

In Readytex Art Gallery worden tot 2 november de kunstwerken van Jaquet, een Nederlandse kunstenaar, en Klas voor het voetlicht gebracht. De duo-tentoonstelling 'Bezielde lijnen' is donderdagavond onder grote publieke belangstelling geopend.

In gesprek met Cassandra Gummels vertelden de kunstenaars over hun eerste ontmoeting tien jaar geleden. Klas was directeur van het Nola Hatterman Instituut (het huidige Nola Hatterman Art Academy) toen een vreemde vrouw (Maartje Jaquet... red. ) het terrein zonder toestemming betrad om een filmpje te maken van draagmieren.

Toen ze vertelde wat ze aan het doen was, werd ze door Klas uitgenodigd voor een kopje koffie. "Maar ik lustte geen koffie, maar op het balkon rook het heerlijk. Uiteindelijk spraken we over elkaars werk en beseften we gelijk hoeveel we met elkaar gemeen hebben. Uiteindelijk heb ik een filmpje gemaakt van hem", vertelt Jaquet.

Na die ontmoeting is er een vriendschapsrelatie ontstaan en toen Klas naar Nederland ging, heeft hij in de studio van Jaquet getekend. Samen namen zij deel aan diverse tentoonstellingen in Nederland. In 'Bezielde lijnen' heeft Klas dertig werken staan. Zijn werken gaan voornamelijk over mens en natuur. "Ik probeer altijd een harmonieus beeld te creëren met de felle kleuren die ik gebruik", zegt hij.

Zijn schilderijen zijn voornamelijk op doek geschilderd. In de ruimte aan de straatkant hangen monoprints: werken waarbij een tekening op een glasplaat is gemaakt die vervolgens op het doek wordt gedrukt. Achteraf wordt de afbeelding verder ingekleurd.

Van Jaquet zijn er vier grote geschilderde portretten, twaalf ingelijste portretten en een aantal kleinere portretten. Jaquet schildert op papier. De vier grote en vele kleinere portretten, die met punaises aan de muur zijn bevestigd, maakte zij in Amsterdam-Zuidoost. Het zijn tekeningen van mensen op straat, waar de bewoners een multiculturele samenleving vormen.

"Amsterdam is net als Paramaribo met heel veel nationaliteiten, culturele en religieuze diversiteit. In tegenstelling tot Paramaribo zie je in Amsterdam toch wel angst voor de andere mensen. In de politiek, worden migranten vaak als zondebok aangewezen. Daar wond ik mij een paar jaar geleden over op en zo is het project 'Amsterdamse mensen' ontstaan, waarbij ik laat ik zien dat we allemaal verschillend zijn, maar allemaal menselijke gevoelens hebben", legt ze uit.

De gemoedstoestand waarin de mensen verkeren heeft ze door de lijnen benadrukt. Naast de meegenomen werken uit Nederland toont de artieste ook nieuwe werken, die zij in Suriname heeft gemaakt. Ze heeft twaalf mensen aan de Waterkant geportretteerd en die werkstukken in houten lijsten voor de expo gezet. De modellen waren ook aanwezig bij de opening van de tentoonstelling.

De afwerking van de geschetste lijnen doet ze met waterverf. "Maar ik maak altijd eerst een tekening met pen of potlood op papier en de lijnen moeten gelijk kloppen. En ik gebruik waterverf, omdat ik daarmee de dieptes kan maken voor de levendigheid", legt ze uit. In haar werken probeert ze middels de lijnen zo min mogelijk iets te zeggen. "Als ik nu een tekening van u zou maken, dan voel ik al met de lijnen. Vandaar dat de titel van de expo 'Bezielde lijnen' is, omdat het kunstwerk vanuit de ziel komt", zegt Jaquet.

Van acht belangstellenden zou de artieste vrijdag- en zaterdagavond snelportretten in de galerie maken.  Over de samenwerking met Klas zegt Jaquet dat een blik voldoende is om elkaar te kunnen begrijpen. Beide kunstenaars hebben hun samenwerking voor deze expositie tot uiting gebracht in het schilderij getiteld 'Fire', waar ze aandacht vragen voor het milieuvraagstuk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina