Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Leter, Kensmil en Wip maken eerste minuten

Leter, Kensmil en Wip maken eerste minuten in pre-season

06/10/2019 21:41 - Terence Oosterwolde

Leter, Kensmil en Wip maken eerste minuten in pre-season

Cyarah Kensmil, Yamill Wip en Dancell Leter speelden hun eerste duels.  

PARAMARIBO - Hun eerste ervaring met het junior college-niveau in de Verenigde Staten (VS) was dit weekend een hele openbaring voor de Surinaamse basketballers Cyarah Kensmil en Dancell Leter. "Het was een eyeopener voor me, maar ik heb genoten", vertelt Kensmil. "Het niveau is hoog; iedereen weet te basketballen", vult Leter aan.

Nicht en neef, beiden spelers van Yellow Birds, vertrokken in augustus uit Suriname om er te studeren en sporten in de VS: Kensmil aan de Seward County Community College in Liberal, Kansas en Leter aan de Jacksonville College in Jacksonville, Texas. Zaterdag maakten ze hun eerste minuten tijdens het voorseizoen.

Kensmil speelde met Lady Saints in de Rocky Mountain Jamboree in Windsor, Colorado, waarbij er binnen vijf uren drie wedstrijden werden gespeeld. "Het was moeilijk!" bekent de Surinaamse Basketbalster van het Jaar 2018. "We speelden in de bergen en de ademhaling was een ramp. Ik was ook zeer zenuwachtig."

Seward, een team met tien freshmen, verloor twee van de drie duels. "We hebben als team heel veel geleerd. Ik hoop dat we heel gauw kunnen verbeteren wat we fout deden." Over zichzelf was Kensmil niet helemaal ontevreden. "In de eerste game had ik veel rebounds en heb ook veel langer gespeeld", vertelt ze. "De tweede game wat minder."

Jacksonville College won vier van de vijf duels. "Overall hebben we goed geprestereerd als team. Mijn spel was redelijk. In de eerste game was het wel even wennen. Ik had een beetje zenuwen, maar heb gewoon de basics gedaan om in mijn spel te komen: rebounds pakken, een block en een paar ballen gescoord. Vanaf de tweede wedstrijd ging het alleen maar beter."

Net als Kensmil had ook Leter wat moeite met de uithouding. "A conditie weri mi skin even. Dat kwam door die airco's, maar het komt zeker goed." Volgens Leter liet Louis Truscott, de coach van Jaguars, iedereen haast evenveel spelen, waarbij steeds na drie tot vier minuten spelers eruit werden gehaald of ingebracht. Het team telt acht freshmen.

Tijdens de Juco Mullen's Jamboree in Fort Worth, Texas liep Leter landgenoot Yamill Wip, eveneens van Yellow Birds, tegen het lijf. Nadat hij vorig seizoen niet kon spelen vanwege een blessure, maakte Wip zijn comeback binnen het team van Lee College in Baytown, Texas. "Ik heb genoten ervan. Ik ben echt blij om weer te basketballen. Dit is mijn laatste jaar hier. Ik ben er klaar voor goed af te ronden."

Runnin' Rebels won tijdens de jamboree al zijn vier wedstrijden. "Ik heb goede teammates om me heen. Het is het meest getalenteerde team van de afgelopen twee jaar. Het team heeft heel veel potentie, maar de jongens zijn vreselijk jong." Elf van de spelers zijn freshmen. De Surinamer is teamcaptain. "Ik probeer zo goed mogelijk te leiden. Ze luisteren en volgen ook. Dat is belangrijk, maar betekent ook dat ik het goede voorbeeld moet blijven geven."

In de Ware Tijd van maandag het uitgebreide interview met de drie basketballers.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina