Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Afgang

COMMENTAAR: Afgang

07/10/2019 12:00

COMMENTAAR: Afgang

 

ZELFVERTROUWEN, OOK IN de sport, is belangrijk. Maar evenzo eerlijkheid en nuchterheid. Het eerste kan veel van onze sporters niet worden ontzegd. Anders is het met de eerlijkheid en nuchter uitspraken doen. Als men commentaren hoort van sommige spelers voorafgaand aan een wedstrijd, dan moet men meewarig het hoofd schudden. Van voetballers is vaak te horen dat ze gaan winnen, maar na de wedstrijd moeten zij met de staart tussen de benen afdruipen.

Kort voordat vorige week de nationale vrouwenvoetbalselectie naar Puerto Rico vertrok voor Olympische kwalificatiewedstrijden, zei de aanvoerder dat ze winst verwachtte maar dat het niet gemakkelijk zou zijn. De centrale verdediger was stellig: "Ik ben ready en ik weet dat we gaan winnen." Terwijl de aanvoerder in datzelfde interview erkende dat de voorbereidingen niet altijd naar wens verliepen (door soms het slechte trainingsbezoek), verwachtte de centrale verdediger "dat op grond van de voorbereiding de selectie een goede beurt zou maken".

Twee totaal verschillende meningen en men kan zich afvragen hoe dat mogelijk is. Achteraf moet geconstateerd worden dat het optimisme totaal misplaatst was: in twee wedstrijden zestien doelpunten tegen en één voor. Een schandvlek voor het land Suriname. Dit toernooi heeft ons met de neus op de feiten gedrukt: het vrouwenvoetbal in Suriname staat misschien zelfs nog niet eens in de kinderschoenen.

Een over tegenstanders goedgeïnformeerde goede coach zou op basis van zijn spelersmateriaal, inzet en discipline (trainingsbezoek) hebben moeten kunnen concluderen dat wij een kansloze missie ondernamen. Hoe verantwoord was het om een team af te vaardigen, waarvan bij voorbaat vaststond dat Olympische kwalificatie een brug te ver is, vooral omdat de selectie niet op zijn sterkst is door het ontbreken van vier dragende spelers.

De Ware Tijd heeft er vaker op gewezen dat door geldgebrek selecties of teams niet kunnen worden afgevaardigd en dat ze in de steek gelaten worden. Maar eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat in het geval van de vrouwenvoetbalselectie er sprake is van weggegooid geld en een plezierreisje. De veel gebezigde uitdrukking van 'ervaring opdoen' gaat hier niet op. Dit toernooi heeft duidelijk gemaakt dat Suriname met vrouwenvoetbal ver achterloopt in de regio.

De grote schuldige is de SVB. Het bondsbestuur probeert onder druk van de Fifa - vooral om geen geld mis te lopen - iets te doen aan het vrouwenvoetbal, maar verder dan een stiefmoederlijke behandeling komt men niet. Heeft de bond zich afgevraagd hoe het mogelijk is dat landen in de regio in staat zijn een volwaardige selectie op de been te brengen, maar dat Suriname zich blijft profileren door een onprofessionele aanpak? SVB, schaam je!

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina