Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Overeenkomst met LR Group dolksteek in rug'

VEAPS: Overeenkomst LVV met LR Group 'dolksteek in rug'

07/10/2019 00:00 - Van onze redactie

VEAPS: Overeenkomst LVV met LR Group 'dolksteek in rug'

VEAPS onder leiding van Umar Taus (l) wil dat LVV-minister Rabin Parmessar (m) de overeenkomst met LR Group openbaar maakt. Foto: NII  

PARAMARIBO - De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) is fel tegen de overeenkomst tussen het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de Israëlische LR Group. "De VEAPS vreest dat de eigen Surinaamse boeren en agrarische ondernemers hierdoor worden vernietigd", aldus de bundeling zondag in een persverklaring.

De vereniging vervolgt: "De samenleving wordt onterecht opgezadeld met een zeer oneerlijke bevoorrechting van LR Group als buitenlands bedrijf om ten laste van de staatsbegroting en de financiële middelen van de belastingbetaler de lokale producenten te elimineren." Onder meer is opgenomen dat de LR Group de eindproducten zal afzetten op de binnenlandse markt en het overschot zal exporteren naar de Caricom.

De VEAPS hekelt de geheimzinnigheid rond deze overeenkomst. De regering kwam in oktober 2018 tot een vergelijk met LR Group voor het opzetten van een Agro Industrial Park (AIP). Op 27 juni 2019 werd het addendum getekend. Het hindert de vereniging dat de regering niet vooraf in discussie is gegaan met de lokale vertegenwoordigers, "maar in een donkere achterkamer" deze overeenkomst heeft getekend. Ze vindt het "zeer spijtig" dat geen enkel DNA-lid de overeenkomst aan een kritische beschouwing heeft onderworpen.

Suriname moet volgens de vereniging een staatsgarantie geven als dekking voor de lening van 67 miljoen euro die LR Group zal aangaan voor het ontwikkelen van een Agro Industrial Park. Dit park zal bestaan uit een melkveehouderijbedrijf (jaarlijkse productie 4,2 miljoen liter melk), een zuivelverwerkingsbedrijf, een pluimveebedrijf (jaarlijkse productie van vijf miljoen eieren en tweeduizend ton kippenvlees), een slachthuis en een verpakkingslijn, een productieboederderij waarbij er op 550 hectare maïs, gras en soya zal worden geproduceerd en zes hectare aan kassenteelt, waarvan drie hectare voor tomaten, twee voor komkommer en één voor peper.

Verder zal er een packinghouse worden opgezet met koude opslagfaciliteiten, alsook diverse trainingscentra voor het personeel. VEAPS beweert dat voor het opzetten van al deze entiteiten Suriname de faciliteiten beschikbaar moet stellen. Het gaat volgens de vereniging om arealen te Lelydorp in Wanica en Dirkshoop in Saramacca. De vergelijking wordt gemaakt dat lokale producenten tientallen duizenden US dollars moeten neertellen voor een landbouwperceel. Ook stelt VEAPS dat Suriname alle bijkomende kosten voor onder meer de nutsvoorzieningen en infrastructuur voor zijn rekening moet nemen.

De belangenorganisatie meent verder dat doordat LR Group contractueel heeft weten af te dwingen dat haar importen vrij van invoerrechten zijn - Surinaamse producenten hebben die voorziening slechts beperkt - de inbreng van Suriname ver boven de tachtig miljoen euro zou liggen. "Wat is eigenlijk de inbreng van de LR Group en zit Suriname zich niet te verkopen aan de LR Group?" vraagt de VEAPS zich af.

Dat het Israëlische bedrijf in zijn businessplan aangeeft te werken aan de diversificatie van de agrarische productie wordt een "grote leugen" genoemd, "aangezien men actief zal zijn in sectoren waarin Surinamers dat reeds tientallen jaren zijn. Dit is een aanslag op de intelligentie van de Surinamer of is men bewust bezig de Surinaamse samenleving voor te liegen", aldus de VEAPS die benadrukt het zigzagbeleid van de regering te verwerpen.

LVV-minister Rabin Parmessar wordt opgeroepen om de inhoud van de overeenkomst met LR Group, die wordt aangeduid als "een aannemer" in plaats van "een investeerder", publiekelijk te maken en anderzijds ook alles eraan te doen om de verbintenis te beëindigen, "omdat deze zeer nadelig is voor Suriname in het algemeen, maar in het bijzonder de agrarische sector".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen