Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: The best of…

COLUMN: The best of…

08/10/2019 14:25 - Rozengeur

COLUMN: The best of…

Gerold Rozenblad  

Al een paar dagen stoort die advertentie. Ik hoor het steeds onderweg naar het werk, alsof ze daar bij Radio 10 hun best doen om me met een humeur het kantoor te laten binnenstappen. "The best of..." en "The very best of…" Ook nog "The ultimate collection" komt langs. Het jatwerk van de bekendste muziekzaak in het land wordt aangeprezen.

Straks, over een maand of twee, zal mijn irritatie nog een paar graden hoger worden wanneer het overslaat naar de "kerstcollecties". Het is niets nieuws, en het is niet aan de presentatoren gelegen en ook niet aan het station. Het is maar een betaalde reclame, maar toch. Misschien steekt zo, vanwege het contrast dat juist op deze zender wel vaak in de morgen ze juist opkomend muzikaal talent presenteren.

En dan komt al gauw de periode in gedachte waarin wij massaal Sasur om het leven hebben gebracht. Terecht. Daar hoeven we niet meer woorden aan vuil te maken, maar de vraag die reeds jaren op tafel ligt is: wat nu? Het is ondertussen reeds langer dan vier jaar dat de nieuwe wetgeving Sasur heeft doen verworden tot een vertegenwoordiger die geen rechten kan uitoefenen en die ruimte gelaten is aan verenigingen.

Het schijnt aan ons collectief geheugen te zijn ontsnapt dat er nu ruimte is voor vijf verenigingen om rechten van Surinaamse muzikanten en volgens mij ook buitenlandse te mogen vertegenwoordigen in Suriname. Je zou denken, dat met in het achterhoofd de strijd die gevoerd is tegen het monster Sasur, tenminste een vereniging reeds zou zijn opgericht om de belangenbehartiging ter harte te kunnen nemen. Nada.

Het is wachten op de volgende opportunist die zich aanmeldt. En die gaat komen. Vroeg of laat. Misschien zelfs dezelfde mensen die zijn bestreden, maar nu in een wettelijk gedekt jasje. De wet geeft immers geen restricties over hoe de vereniging er verder uit moet zien en als er bepaalde belangengroepen verplicht onderdeel van moeten zijn.

De leden moeten slechts bij het Bureau Intellectuele Eigendom zijn geregistreerd als makers van muziekwerken. Dat kunnen u of ik zijn. We hoeven niets te hebben geproduceerd. Toen ze inderhaast het product maakten in de assemblee is helaas niet verder dan het neuspunt gekeken. Ach, het was de strijd tegen en niet de strijd voor. En bij dat laatste blijkt dat wij vaak niet goed weten waar we dan wel voor willen vechten.

Die laatste sneer is vooral gericht aan de muzikanten zelf. Want de wet mag dan wel een gatenkaas blijken te zijn, maar het let in elk geval niet (het nodigt ze juist uit) dat een aantal hunner zelf het initiatief neemt om alvast aan enige belangenbehartiging te doen. En al doende een verbeterd wetsproduct ter tafel te leggen. Mij bekruipt het gevoel dat ik nog lange tijd last zal hebben van ochtendergernis. En ik vraag mij af of ik ooit een "The best of Kater Karma" zal kunnen aanschaffen. Een echte. Geen kattenpis.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina