Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Focus op verbetering moeder- en kindzorg

Focus op verbetering moeder- en kindzorg

08/10/2019 16:38 - Aidy Pinas-Agodeba

Focus op verbetering moeder- en kindzorg

 

PARAMARIBO - Het hoge aantal ongunstige zwangerschaps- en geboorteuitkomsten in Suriname wordt grotendeels veroorzaakt door inadequate zorg, gebrek aan bij- en nascholing en gebrekkige informatievoorziening. Stichting Perisur en Health/e-Health Foundation werken samen om dit terug te dringen. Op 3 oktober werd de financieringsovereenkomst met de Twinningfaciliteit Suriname-Nederland getekend, waarmee het project ‘Zorg in de hand’ officieel is begonnen.

Het project heeft als doel het stimuleren van kennisuitwisseling en capaciteitsversterking voor gezondheidswerkers en informatievoorziening gericht op moeder en kind. Gedurende twee jaar krijgen 120 gezondheidswerkers en zestig gemeenschapswerkers en gezondheidsassistenten nascholing middels e-learning en workshops. Zwangere vrouwen worden bereikt via een innovatieve mobiele app, speciaal ontwikkeld voor Suriname.

Goede gezondheidzorg is voor iedereen belangrijk, maar wat hiervoor nodig is ontbreekt vaak in landen met een slechte of middelmatige economische status, waaronder Suriname. Statistieken over moeder- en kindzorg zijn ongunstig. In 2017 is in Suriname een maternale sterfte - dat is overlijden tijdens zwangerschap tot 42 dagen na de bevalling - van 120 per 100.000 levend geboren baby's gerapporteerd. Jaarlijks worden in Suriname ongeveer 10.000 baby's geboren, van wie één op de vijf met ongunstige geboorteuitkomsten. Deze cijfers zijn, vergeleken met landen in de regio, hoog.

"Het project Zorg in de hand is uniek in zijn soort doordat niet alleen de kennis van de Surinaamse gezondheidswerkers wordt vergroot, maar ook zwangere vrouwen betrokken worden in hun zorg, middels de mobiele app. Deze gecombineerde aanpak leidt tot meer kennis, betere zorg en daarmee positieve geboorte-uitkomsten", zegt Ashna Hindori-Mohangoo van Perisur.

Gezondheidswerkers, met name verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en obstetrie-/gynaecologieverpleegkundigen krijgen nascholing via Female & Family Education. Deze training, die succesvol is gebleken in meerdere Afrikaanse landen, richt zich op prenatale zorg, bevalling, grootste oorzaken van complicaties, ziekte en overlijden bij moeder en kind.

Gemeenschapswerkers en gezondheidsassistenten nemen deel aan de Health/e-Health Community-nascholing. De training richt zich allereerst op zorg voor moeders en baby's. Daarnaast staan het ontwikkelen van communicatie- en trainingsvaardigheden centraal, wat de gemeenschapswerkers in staat stelt om de opgedane kennis over te dragen aan de gemeenschap.

"Zowel Perisur als de Health/e-Health Foundation heeft jarenlange ervaring bij het verbeteren van moeder- en kindzorg. Dankzij de Twinningfaciliteit Suriname-Nederland is het mogelijk om als Surinaamse en Nederlandse maatschappelijke organisaties onze krachten te bundelen en de maternale gezondheid in Suriname te verbeteren", stelt Nadine Pakker van Health/e-Health Foundation.

Zwangere vrouwen en moeders zullen via een mobiele app informatie krijgen over zaken die in hun situatie en voor hen belangrijk zijn. Deze applicatie is uniek omdat die speciaal ontwikkeld wordt voor Suriname en voorziet in informatie, toegespitst op de zwangerschapsduur en leeftijd van de baby. Hiermee wordt bijgedragen aan de gezondheid van (zwangere) vrouwen en pasgeborenen in nauwe samenwerking met de gezondheidswerker.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina