Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lyceum 1-directeur: 'Ik sta er helemaal bovenop'

Lyceum 1-directeur: 'Ik sta er helemaal bovenop'

08/10/2019 05:57 - Merredith Bruce

Lyceum 1 wordt geleid door een managementteam.

Lyceum 1 wordt geleid door een managementteam. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Ik sta er helemaal bovenop. Ik heb gereageerd op een vacature en heb de sollicitatieprocedure succesvol doorlopen.” Zo reageert Ervina Kommisi, die door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) als directeur is aangesteld op het Lyceum 1. Zij zal samen met twee onderdirecteuren deel uitmaken van het managementteam op de school. Ditzelfde systeem wordt ook toegepast op Lyceum 2 en Havo 2.

Het initiatief om per school een managementteam in te stellen, was er eerst niet. Het ministerie had in eerste instantie per school een nieuwe directeur aangewezen. Pas toen de Bond van Leraren (BvL) zich ontevreden toonde over de wijze waarop dat eraan toe is gegaan, kwam het departement met het managementteam. Naar verluidt wordt na een jaar beslist wie van de drie leden de directeur wordt.

De bond stelt zich op het standpunt dat volgens de normale procedure een onderdirecteur doorstroomt tot directeur. Hij vond dat het ministerie de onderdirecteuren doorgroeimogelijkheden ontnam door zelf directeuren aan te wijzen. De instelling van een managementteam nam de ontevredenheid bij de bond niet weg, maar zette juist meer olie op het vuur.

De werknemersorganisatie vreest dat dit tot onenigheid en zelfs jaloezie kan leiden tussen de teamleden. Ze vraagt zich verder af wie als directeur zal fungeren en wie bijvoorbeeld tekenbevoegdheid zal hebben. Naar aanleiding van deze situatie heeft de bond vorige week besloten om in actie te gaan wat inhoudt dat de middelbare scholen gesloten blijven.

Temidden van het ontstane tumult, kiest Kommissi ervoor om positief te blijven. Ze zegt dat ze zich er geen moment ongemakkelijk bij heeft gevoeld en het ook nimmer in haar is opgekomen om zich liever terug te trekken. De vrouw omschrijft zichzelf als een technocraat, en vooruitstrevend en haalt aan dat dit iets is dat door het ministerie opgelost moet worden. "Ik moet werken. Dat is belangrijk", is haar korte reactie tegenover de Ware Tijd.

Het is de krant niet gelukt om een reactie te krijgen van de andere twee personen die door het ministerie als directeur zijn aangewezen op de twee andere scholen. Voor het Lyceum 2 is dat Jerry Oldenstam en voor het Havo 2 Susana Eduards-Verveer. BvL-voorzitter Reshma Mangre verduidelijkt dat de bond niets heeft tegen de personen die door het ministerie zijn aangewezen, maar wel over de wijze zoals dat is gebeurd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina