Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Protest over voortbestaan SLM

Protest over voortbestaan SLM

08/10/2019 09:04 - Merredith Bruce

Het KLM-kantoor in Suriname was maandag dicht.

Het KLM-kantoor in Suriname was maandag dicht. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Een kleine groep bezorgde burgers heeft zich maandag verzameld bij het hoofdkantoor van de KLM aan de Hofstraat. De groep maakt zich zorgen over het voortbestaan van de SLM door het besluit van TUI fly om de samenwerking met Surinam Airways te beëindigen en vanaf volgende maand zelfstandig te vliegen op Amsterdam-Paramaribo.

"Wat blijft er over voor de SLM?" vraagt de groep zich af. "KLM vliegt vijfmaal per week en TUI fly tweemaal. De Surinaamse markt op deze route is niet groot genoeg voor drie luchtvaartmaatschappijen."

De mensen togen met protestborden waarop 'SLM in sandwich KLM en TUI fly' stond naar het hoofdkantoor van de KLM. De groep van nog geen tien personen kwam voor een gesloten deur en werd geconfronteerd met twee aangeplakte A4, waarop de maatschappij kenbaar maakte dat ze "vanwege bijzondere omstandigheden" was gesloten.

Of de maatschappij door de betoging gesloten was, sluit Tony Tholel, die deel uitmaakt van de actiegroep, niet uit. Zo stelde hij op vragen van journalisten. "Ik geloof dat ze om ons niet aanwezig zijn, het doet ze wel wat. Bij mij gaat het erom dat de boodschap overkomt." De betoging viel samen met het honderdjarig bestaan van de KLM.

Tholel zegt dat de betoging ook meteen een "vingerwijzing" is naar de SLM om orde op zaken te stellen. "San gwe, gwe keba, maar wat we hebben, moeten we behouden." Over de geringe opkomst maakt hij zich niet zozeer zorgen. Tholel weet niet of het bij dit ene protest zal blijven. "Ik ga niet zitten kijken hoe de SLM vernietigd wordt."

NPS-voorzitter Gregory Rusland kan zich de bezorgdheid van de groep voorstellen. Hij heeft zelf ook vaker, zowel in het parlement als daarbuiten, zijn zorgen geuit over het voortbestaan van de maatschappij. "We moeten ervoor zorgen dat de SLM zo efficiënt mogelijk gedraaid wordt en dat de kosten zo laag mogelijk gehouden worden, zonder dat de veiligheid daarbij inboet."

De politicus vindt dat de regering ervoor moet zorgen dat de maatschappij concurrerend gemaakt wordt. Op de vraag of de komst van TUI fly en de aanwezigheid van de KLM op de route niet juist tot gezonde concurrentie kan leiden, reageert hij: "Het is een harde business waarbij het niet gek is dat concurrenten worden 'doodgemaakt'".

Rusland legt uit dat de Surinaamse markt te klein en fragiel is wat kan maken dat de aanwezigheid van twee grote spelers juist invloed kan hebben. "We moeten de SLM koesteren."

De NPS-voorzitter had enkele weken terug vragen gesteld in het parlement over het besluit van de maatschappij om met Boeing in zee te gaan, in plaats van een verdere samenwerking met Airbus. Hij stelde op basis van berekeningen van deskundigen dat deze keus de Staat een aantal miljoenen zou kosten vergeleken met een samenwerking met Airbus. Rusland wilde van de regering duidelijkheid daarover.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina