Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Situatie Rosebelmijn nog niet genormaliseerd

Situatie Rosebelmijn nog niet genormaliseerd

08/10/2019 02:02 - Van onze redactie

Situatie Rosebelmijn nog niet genormaliseerd

Op de website van Iamgold staat dat er geen belemmering is bij Rosebel. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Nadat Rosebel Gold Mines (RGM) haar arbeiders en equipment vorige week uit de Romapit heeft weggehaald nadat opnieuw een groep illegale goudzoekers was binnengedrongen, is de situatie nog niet genormaliseerd. Op instructies van president Desi Bouterse hebben ministers en leden van het kabinet van de president gesproken met verschillende belanghebbenden. Dit wordt bevestigd door minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).

Ook met een deel van de ukemman, de illegale gouddelvers, is afzonderlijk gesproken. Er zijn voorstellen aangedragen die nader zullen worden uitgewerkt alvorens deze bekend worden gemaakt, zegt Akiemboto tegen de Ware Tijd. "In ieder geval zijn wij on speaking terms. Een voorwaarde is dat de grote groep wel de mijn moet verlaten, anders wordt het moeilijk om invulling te geven aan de gemaakte afspraken", voegt de bewindsman eraan toe.

Naar verluidt heeft RGM de autoriteiten gevraagd zelf orde op zaken te stellen in de mijn. De maatschappij wenst geen herhaling van de situatie van 28 juli toen zij de hulp van de politie had ingeroepen en bij een confrontatie met de gouddelvers de politie één van de porknokkers doodschoot. Na dat tragische incident braken er rellen uit en staken woedende gouddelvers equipment van het bedrijf in brand.

De mijn ging toen voor ruim een maand dicht nadat RGM haar personeel en overige materieel had weggehaald. Als gevolg van de staking van de mijnactiviteiten bedankte Rosebel Gold Mines 325 contractarbeiders. Eind augustus werden geleidelijk aan de activiteiten in de zuidelijke mijnen Mayo en Royal Hill hervat. De verwachting was dat de mijn binnen dertig dagen weer volop in productie zou zijn.

Op 2 oktober haalde het bedrijf uit veiligheidsoverwegingen zijn arbeiders en medewerkers weer terug uit de zuidelijke mijnen en werden de werkzaamheden stilgelegd nadat opnieuw een grote groep illegale goudzoekers de mijn was binnengedrongen. Opvallend is dat Rosebel Gold Mines over de jongste ontwikkeling lokaal geen enkele officiële mededeling heeft gedaan. Ook is niet tegengesproken wat de lokale media daarover hebben gepubliceerd.

Wel werd op 3 oktober ten behoeve van haar 'investors' een persbericht op de website van moedermaatschappij Iamgold geplaatst waarin wordt tegengesproken dat de werkzaamheden weer waren stilgezet. "Iamgold Corporations bevestigt dat het haar aanloopactiviteiten voortzet in haar zuidelijke pits in de Rosebel-goudmijn in Suriname. In reactie op recente berichten in de media meldt het bedrijf dat er geen belemmering was bij Rosebel", luidt een passage uit het persbericht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina