Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Trustbank introduceert digitaal bankieren

Trustbank introduceert digitaal bankieren

08/10/2019 10:28 - Ivan Cairo

De top van Trustbank Amanah: Rick Soedamah, Maureen Badjoeri en Cherryl Moentari.

De top van Trustbank Amanah: Rick Soedamah, Maureen Badjoeri en Cherryl Moentari. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Trustbank Amanah introduceert in het kader van haar dertigjarig bestaan digitale diensten voor cliënten. De bank wil zo het bankieren makkelijker en aangenamer maken voor rekeninghouders, zei directeur Maureen Badjoeri maandag.

Behalve via de computer, smartphone of tablet kunnen via een mobiele applicatie financiële transacties worden gedaan, waaronder overmakingen en aanvragen van pinpasjes en chequeboekjes. Bij geldovermakingen, vooralsnog alleen lokaal, vindt de verwerking onmiddellijk plaats.

Tijdens een ontmoeting met journalisten werd maandag in Courtyard by Marriott een demonstratie gegeven. De nieuwe dienst is toegankelijk voor zowel persoonlijke als zakelijke klanten, zegt Badjoeri. Het digitaal bankieren kan nu overal, in eigen tijd en via een veilig netwerk, aldus de directeur.

De voorbereiding van het digitaal platform heeft meer dan een jaar geduurd. De bank zet nu alles op alles om over ruim een jaar ook digitaal internationale transacties voor klanten, vooral bedrijven, mogelijk te maken. Badjoeri gaf aan dat Trustbank dertig jaar geleden begon als secundaire bank en enkele jaren geleden omgezet werd in een primaire bank, waardoor cliënten ook girorekeningen konden openen en overal in het land kunnen pinnen en gebruik kunnen maken van betaalautomaten, het zogenaamde possen.

Daarna ging de transformatie verder en werd de instelling de eerste islamitische financieringsinstelling in Suriname, het Caribisch Gebied en de Amerika's. Nu is met het aanbieden van digitale producten en diensten de fase van innovatie ingezet, aldus de directeur.

Wie gebruikmaakt van de digitale service zal daar wel voor moeten betalen, het aanhouden van girorekeningen is kosteloos. De bank richt zich op financial inclusion en wil ook personen die eerder geen toegang hadden tot bancaire diensten en burgers in het achterland digitaal van dienst zijn omdat niet overal filialen kunnen worden neergezet. "We blijven innoveren", stelde Badjoeri.

In verband met het dertigjarig jubileum wordt ook een loyaliteitsprogramma geïntroduceerd. Cliënten van de bank kunnen bij deelnemende bedrijven in aanmerking komen voor kortingen. Intussen is al met het warenhuis Building Depot een overeenkomst getekend. Badjoeri en Rick Soedamah, commercieel-directeur van Trustbank, stellen dat ook andere bedrijven zullen worden betrokken.

Soedamah zei desgevraagd, dat sinds de instelling een islamitische bank is geworden, het cliëntenbestand is gegroeid en de kredietportefeuille is toegenomen. Vooral aan kleine en middelgrote bedrijven in de handelssector werden leningen verstrekt. In Nickerie werden vooral seizoenkredieten gegeven aan landbouwers, zegt Soedamah.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina