Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tyrone Spong: 'Ik heb geen doping gebruikt!'

Tyrone Spong: 'Ik heb geen doping gebruikt!'

08/10/2019 11:31 - Van onze redactie

Tyrone Spong (l) vocht vorig jaar december in de Anthony Nesty Sporthal tegen Ytalo Perea.

Tyrone Spong (l) vocht vorig jaar december in de Anthony Nesty Sporthal tegen Ytalo Perea.  

PARAMARIBO - Tyrone Spong ontkent categorisch dat hij verboden stimulerende middelen heeft gebruikt. Bij de bokser met Surinaamse roots is het gebruik van de verboden stof clomiphene geconstateerd. Dat nieuws werd maandagavond wereldkundig gemaakt.

In een verklaring zegt Spong "geschokt" te zijn door de vermeende testresultaten die door Vada (Voluntary Anti-Doping Association) naar buiten zijn gebracht en waar Matchroom Boxing-promotor Eddie Hearn over twitterde. "Ik ontken dat ik ooit het middel genoemd in het Vada-rapport heb gebruikt en heb gevraagd om een B-sample te testen in een lab dat ik kies", aldus Spong in een verklaring. Clomiphene wordt gebruikt als vruchtbaarheidsmiddel bij vrouwen die niet ovuleren, maar het kan ook worden gebruikt om het testosteronniveau bij mannen te verhogen.

Spong maakt er gewag van dat hij vorige week nog is getest door de Illinois Boxing Commission en dat hij toen 'schoon' was. Hij doet dan ook een beroep op Matchroom om publiekelijk aan te geven dat hij amper een paar dagen terug negatief is getest op prestatiestimulerende middelen. "Elke andere bevinding is onmogelijk en niets anders dan een manupilatieve poging om mij niet te laten boksen", reageert de vechter scherp.

De zwaargewicht zou zaterdag moeten aantreden tegen Oleksandr Oleksandrovych Usyk. De Ukraïner zou zijn debuut maken in het zwaargewicht. De wedstrijd stond gepland in de Wintrust Arena in Chicago. Hearn gaat nu op zoek naar een andere tegenstander voor Usyk. Spong zegt de zaak niet op zijn beloop te zullen laten. "Ik heb vrijwillig ingestemd met de Vada-test, omdat ik niets heb te verbergen. Ik zal niet rusten tot ik gecleard ben."

Het schokkende nieuws kwam maandagavond naar buiten. "Vada heeft contact met ons opgenomen om ons te informeren dat de test van Tyrone Spong een positieve uitkomst had", zei Hearn. Ook het kamp van Usyk heeft intussen gereageerd. "Mijn mening is dat het slecht is dat mensen doping gebruiken. Het is volkomen respectloos", stelt Egis Klimas, manager van Usyk, tegenover sportnetwerk ESPN. "Usyk was niet erg gelukkig toen hij erachter kwam, natuurlijk. Hij bereidde zich hard voor op dit gevecht en de tegenstander probeert vals te spelen en een kortere weg te nemen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina