Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Vreemd protest

COMMENTAAR: Vreemd protest

09/10/2019 12:00

COMMENTAAR: Vreemd protest

 

DE ACTIEGROEP BEZORGDE SLM-sympathisanten heeft maandag geprotesteerd bij het hoofdkantoor van de KLM aan de Hofstraat. Dat was overigens dicht omdat de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die dag haar honderdjarig bestaan vierde. De reden voor de actie was vreemd: men maakt zich zorgen over het voortbestaan van de SLM omdat de markt op de route Paramaribo-Amsterdam niet groot genoeg zou zijn.

Doordat ook de KLM en TUI fly op die route vliegen, zou er weinig klandizie overblijven voor de SLM. 'SLM in sandwich KLM en TUI fly' stond er op borden tijdens het protest. Een tekst die maar weinig mensen aansprak, want het aantal deelnemers aan de actie was op de vingers van twee handen te tellen.

Het protest is vooral vreemd omdat het de taak van de SLM zelf is om ervoor te zorgen dat het bedrijf ooit ook haar honderdjarig bestaan kan vieren. De nationale carrier, waarvan de aandelen voor honderd procent in handen zijn van de Staat, verkeert al jaren in financieel zwaar weer en heeft een niet al te best imago.

Nadat de Ware Tijd begin vorig jaar delen uit een vijfhonderd pagina's dik zwartboek publiceerde, waarin werd gesteld dat sprake was van financieel mismanagement en de vliegveiligheid in gevaar was, bestond even de hoop dat het tij zou worden gekeerd. Directeur Robbi Lachmising en de complete Raad van Commissarissen (rvc) werden door president Desi Bouterse aan de kant gezet.

De nieuwe voorzitter van de rvc, Jim Rosheuvel, en de nieuwe directeur Gerard Lau hanteerden na hun aantreden de grove bezem en pakten misstanden aan. Door onnodige uitgaven te schrappen werden miljoenen US dollars op jaarbasis bespaard, medewerkers die zich niet aan de regels hielden werden de laan uitgestuurd. Desondanks werden beide heren eerder dit jaar om nog altijd onduidelijke redenen bedankt voor hun diensten en vervangen door een directeur en nieuwe rvc die absoluut niet uitblinken als het om transparantie gaat.

Nadien is tegen adviezen van allerlei deskundigen in besloten om met de Amerikaanse Boeing in zee te gaan ter vervanging van het toestel voor de mid-Atlantische route en niet met het Europese Airbus, waardoor ieder jaar miljoenen US dollars extra moeten worden uitgegeven. Dat getuigt van slecht beleid, zeker voor een maatschappij waarvan het voortbestaan op het spel staat.

Dus de actievoerders kunnen beter naar het hoofdkantoor van de SLM gaan en daar rekenschap vragen. Dat heeft meer zin dan op de stoep te gaan staan bij de concurrentie, die binnen de regels van de wet de strijd aangaat met de SLM en bovenal een beter en gegarandeerd product levert.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina