Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gezagsdragers willen smet Brokopondo bespreken

Traditioneel gezag wil smet op Brokopondo bespreken met granman

09/10/2019 08:55 - Naomi Hoever

Traditioneel gezag wil smet op Brokopondo met granman Aboikoni bespreken

 

PARAMARIBO - Het traditioneel gezag van Brokopondo verenigd in ‘A Dow Wanteng’ wil hulp van granman Albert Aboikoni van de Saamaka om de integriteit van het district te waarborgen. Het gezag wil namelijk voorkomen dat het gebied in een kwaad daglicht wordt geplaatst door illegale handelingen die veelal door personen van buiten het district worden gepleegd.

De gezagsdragers dringen aan op het gesprek, nadat zogeheten bate-mannen een week geleden wederom het concessiegebied van Rosebel Goldmines binnendrongen. De overheid had beloofd grond toe te wijzen waar de mannen hun gouddwinningsactiviteiten konden voortzetten. Het traditioneel gezag stelt voor dat deze groep spoedig een plek toegewezen krijgt om te werken.

"Er zijn andere economische activiteiten in het district. Maar al de jongens zijn gefocust op de goudwinning", zegt Lambertus Waandels, kapitein van Brownsweg en voorzitter van 'A Dow Wanteng'. Hij voorziet dat het probleem met de goudzoekers zich zal blijven voordoen, omdat er naast Macamboa - een bundeling van mannen uit het dorp Nieuw-Koffiekamp - ook andere groepen opstaan.

Waandels stelt voor dat de overheid gebieden aanwijst in de dorpen waar de goudzoekers zelf wonen. "Moni no sabi mati nanga famiri." Hij zegt dat er veel met de jongens uit het district wordt gesproken om te stoppen met illegale goudwinning. "Mi no sa taki dat den abi tranga yesi, maar ze luisteren niet. Wanneer dat probleem zich eenmaal heeft voorgedaan dan kloppen ze aan bij het traditioneel gezag."

Hoofdkapitein Henk Finisi van Brownsweg spreekt van een vervelend probleem. Hij roept zijn dorpelingen op om zich niet te begeven in het mijngebied van de multinational, zodat het bedrijf verder kan werken. "Laten onze jongens op de instructies van de overheid wachten. Wij willen af van dit probleem. Wij als gezag willen met de overheid om de tafel zitten, want zo kan het niet doorgaan. De granman van de Saamaka moet zich hierover uitspreken."

Voorts wijst Finisi erop dat niet alle jongemannen die illegaal mijnen, uit Brokopondo komen. Mensen uit verschillende delen van het land gaan daarvoor naar het district. Hij roept de overheid op om snel een plaats aan te wijzen waar de illegale gouddelvers kunnen werken. Het traditioneel gezag overlegt woensdag met de leiding van het goudbedrijf over de aanleg van een weg. Daarbij zal ook over de illegale activiteiten worden gesproken.

Eind juli waren er naar aanleiding van illegale goudactiviteiten in het concessiegebied van Rosebel ongeregeldheden, waarbij de 25-jarige goudzoeker Furgill Aloeboetoe is doodgeschoten. Recent moest de politie weer personen verwijderen omdat ze op het concessieterrein van het bedrijf waren. De Royal Hill-mijn is toen uit voorzorg opnieuw gesloten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina