Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BEP kan stemgedrag marrons beïnvloeden

BEP kan stemgedrag marrons beïnvloeden

11/10/2019 07:45 - Wilfred Leeuwin

BEP-voorzitter Ronny Asabina (links) en ondervoorzitter Edgar Dikan (midden) op de voorste rij tijdens de discussieavond van hun partij over grondenrechten.

BEP-voorzitter Ronny Asabina (links) en ondervoorzitter Edgar Dikan (midden) op de voorste rij tijdens de discussieavond van hun partij over grondenrechten. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Het stemgedrag van de marrongemeenschap bij de verkiezingen in mei 2020 zal mede worden bepaald door de manier waarop BEP omgaat met belangrijke zaken die de marrons raken. Eén daarvan is de omstreden benoeming van Albert Aboikoni als grootopperhoofd van de Saramaccaners.

Een andere kwestie is de instelling van de Samaaka Daka (Dag der Saramaccaners) op 14 september en vervolgens de ontevredenheid van andere stammen over het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk. De opvatting is dat BEP zich beijvert om ten koste van andere stammen het grondgebied van de Saramaccaners uit te breiden. Met instemmend applaus hebben enkele leden van deze partij aandacht van het hoofdbestuur gevraagd voor actuele zaken. Dat gebeurde dinsdagavond tijdens een presentatie aan de BEP-achterban over het grondenrechtenvraagstuk dat nu in een conceptwet bij de regering ligt.

BEP-lid Samuel Wens zegt tegen de Ware Tijd dat binnen de marrongemeenschap de aangehaalde hete hangijzers erg belangrijk zijn op weg naar de verkiezingen en niet onder de oppervlakte gelaten mogen worden. Tijdens de vragenronde aan het hoofdbestuur noemde Wens een politiek antwoord aan alle stammen in het binnenland dringend gewenst. Dit antwoord en hoe met de genoemde vraagstukken zal worden omgesprongen de komende acht maanden zou als het niet bevredigend is, volgens hem schade kunnen toebrengen aan de BEP en in het voordeel kunnen werken van coalitiepartner NDP.

Wens: "Het zijn wapenfeiten die we als coalitiepartner hebben neergezet, maar in ons nadeel kunnen resulteren. Etnische sentimenten spelen binnen de marroncultuur een belangrijke rol, vooral die tussen Saramaccaners en Aucaners. Ik kan zeggen dat binnen de marron- gemeenschap onze wapenfeiten een gevaar kunnen zijn voor de eenheid tussen de stammen."

De benoeming van een grootopperhoofd voor de Saramaccaners heeft veel voeten in de aarde gehad. Dat uiteindelijk is gekozen voor Aboikoni, die tot de NDP-gelederen mag worden gerekend, is op zich al een discussiepunt. Binnen de Saramaccaanse gemeenschap zijn er nog altijd bezwaren tegen de benoeming. Dat dit heeft plaatsgevonden onder BEP-ondervoorzitter Edgar Dikan in zijn functie als minister van Regionale Ontwikkeling (RO), leidt weer tot discussie binnen de partij.

Het instellen van de Dag der Saramaccaners, ook al onder Dikan, roept vraagtekens op bij vooral de Aucaners. Samaaka Daka verwijst naar het tekenen van vredestraktaten in september 1762 door de Saramaccaanse voorouders. Eerder werden al vredestraktaten getekend door andere stammen, maar die waren van korte duur.

De vredestraktaten van 10 oktober 1760, getekend door de Ndyuka of Aucaanse stam, worden gezien als die waarbij echte vrede is bereikt tussen de voormalige tot slaaf gemaakte Afrikanen en de koloniale overheersers. Dit traktaat is in 1973 dan ook als zodanig en als modeltraktaat erkend door de toenmalige granmans van de Saamaka-, Ndyuka-, Paamaka- en Matawaistam.

Hiervoor is gekozen om te voorkomen dat elke stam een eigen dag heeft en om de vrede onder de stammen te bewaren. Sindsdien wordt alleen 10 oktober gezien als Dag der Marrons.  Marronkenners vinden dan ook dat deze dag meer herdacht moet worden als één van vrede en eenheid tussen de stammen. Met Samaaka Daka zouden die vrede en eenheid ernstig kunnen worden bedreigd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina