Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Vage Israëlische deal

COMMENTAAR: Vage Israëlische deal

11/10/2019 12:00

COMMENTAAR: Vage Israëlische deal

 

DE REGERING HEEFT met de LR Group uit Israël een deal gesloten die met vaagheden is omgeven. Het bedrijf gaat voor 67 miljoen US dollar, waar de regering voor garant staat, een Agro Industrial Park opzetten in de buurt van Rijsdijk. Er komen een melkveebedrijf met vijfhonderd koeien, zuivelverwerkingsbedrijf, pluimveebedrijf met een productie van vijf miljoen eieren en tweeduizend ton kippenvlees per jaar. Verder zullen op 550 hectare grond onder meer maïs, gras en soja worden verbouwd voor de veehouderij en in kassen zullen tomaten, komkommer en peper worden geteeld.

De regering heeft voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst niet het fatsoen op kunnen brengen om met vertegenwoordigers van de Surinaamse agrarische sector te overleggen. Die vrezen nu dat de komst van het buitenlands bedrijf ten koste zal gaan van de lokale ondernemers en hun huidige activiteiten - en daarmee inkomstenbron - zal ondermijnen. De Federatie van Surinaamse Agrariërs heeft haar bezorgdheid hierover eerder deze week in een verklaring laten blijken. Terecht wordt gesteld dat het vreemd is dat vicepresident Ashwin Adhin onlangs naar Israël is afgereisd om zich door LR Group te laten informeren over de plannen en dat dit niet is gebeurd voordat de overeenkomst werd getekend.

Ook vreemd is dat in het AIP-project een fabriek voor de productie van zuivelproducten is opgenomen. Want minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft eind september nog een leningsovereenkomst van ruim elf miljoen US dollar gesloten met de India Exim Bank voor de verbetering van de Melkcentrale. Of het toch al noodlijdende staatsbedrijf nog bestaansrecht heeft als de Israëlische plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd, is de vraag. Maar ook de lening aan de Indiërs zal wel moeten worden afgelost.

De regering beweert keer op keer transparant te zijn, maar is dat ook nu weer niet. Anders hadden de Surinaamse agrariërs al lang geweten welke afspraken met de LR Group precies zijn gemaakt en welke rol lokale ondernemers bij de uitvoering van de plannen zouden kunnen vervullen. En het volk zou niet in het ongewisse verkeren over hoe Hoefdraad de zoveelste miljoenenlening die hij heeft afgesloten in de toekomst denkt te zullen aflossen. Maar zoals zo vaak tast iedereen vooral in het duister en wordt pas na 25 mei 2020 duidelijk met welke erfenis de regering-Bouterse ons heeft opgescheept.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina