Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Ik dacht: ik ga nu dood'

'Ik dacht: ik ga nu dood'

11/10/2019 09:01 - Gilliamo Orban

Slachtoffer Francisco Parana van het schietincident te Bernharddorp.

Slachtoffer Francisco Parana van het schietincident te Bernharddorp. Foto: Jason Leysner  

PARA - “Eigenlijk mi na wan dede man en ik zou niet meer hier zitten om over het geval te vertellen.” Woorden van de 35-jarige Francisco Parana die dinsdag tijdens een vechtpartij te Bernharddorp schotwonden aan zijn rechterhand en borst heeft opgelopen. De kogel in de borststreek is door een operatie uit zijn lichaam verwijderd. "Het schot heeft mijn hand doorboord en de kogel is in mijn borst gaan vastzitten. Als ik was geraakt in mijn nek, hoofd of hart was dat dodelijk afgelopen, maarmi pasa na ini wan nai-olo."

Het schietincident is een vervolg van een roofoverval die zaterdag plaatshad. Een groep jongens van de buurt beroofde een neefje van Parana van geld, een gouden ring en oorbel. De jongen wilde de dag erna met anderen wraak nemen maar zijn oom weerhield hen ervan. "Ik heb ze gezegd dat mijn neefje en ik het probleem met de jongens zouden oplossen."De twee troffen zondag één van - in hun ogen - de overvallers op de plek te Rijsdijk waar de groep zich gewoonlijk ophoudt, maar hij ontkende iets van de roof te weten.

Volgens Parana wilden andere jongens zich in het gesprek mengen, maar hij heeft hen gezegd niet uit te zijn op ruzie, maar slechts de gouden ring en oorbel terug te willen. "Het kan dat het er hard aan toe is gegaan, want we zeiden aan de jongen die we hadden aangetroffen, dat hij in moeilijkheden zou komen als we de sieraden niet terugkrijgen. We bedoelden hiermee dat we naar de politie zouden gaan die hen zou aanpakken."

 Parana en zijn neefje hebben direct daarna aangifte gedaan bij de politie en hadden gehoopt dat die zou optreden tegen de jongens. Dinsdagmorgen kwam de oom met twee neven, nabij de school van Bernharddorp, de jongen tegen met wie hij in bijzijn van zijn bestolen neefje enkele dagen daarvoor had gesproken. De jongen reed op een brommer met een duorijder en achter hen reed een auto.

Het werd volgens Parana een kort gehaal en getrek waarbij de bijrijder een houwer trok en zwaaide in zijn richting. Hij werd geraakt aan zijn linkerhand. "Ik raakte daarna in een scrimmage met de twee jongens en toen stapte iemand uit de auto en loste een schot met een vuistvuurwapen. Ik voelde dat mijn rechterhand zwak werd waarna ik me heb losgerukt van de jongens en weggerend ben."

Ook zijn twee neven zochten een veilig heenkomen. Parana is zich bij de kerk op het schoolerf gaan verschuilen. "Er was bloed aan mijn lichaam en ik dacht dat ik dood zou gaan. Ik was echt bang." Bloedend heeft hij zich gehaast naar de politie voor hulp, van waaruit hij met de ambulance is vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

 Het kan er bij de gewonde man niet in dat ondanks dat hij aangifte heeft gedaan tegen de jongens de politie (nog) niet is opgetreden. De schutter blijkt niet van de buurt te zijn, maar de twee anderen wonen in de omgeving. "Ik heb ze gezien en er kwamen wraakgevoelens in me op, maar ik wil niet in problemen komen." Parana heeft van de politie van Rijsdijk gehoord dat de zaak is overgedragen aan de recherche in Paramaribo. "Ik heb woensdag geïnformeerd bij deze afdeling, maar ze wisten van niets."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen