Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Clad en Lutchman traineren onderzoek’

‘Clad en Lutchman traineren onderzoek in SPSB-kwestie’

12/10/2019 10:22 - Wilfred Leeuwin

C-47-voorzitter Robby Berenstein zei vrijdag dat hij totaal geen vertrouwen heeft in Clad en het accountantsbedrijf Lutchman.

C-47-voorzitter Robby Berenstein zei vrijdag dat hij totaal geen vertrouwen heeft in Clad en het accountantsbedrijf Lutchman. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Vakcentrale C-47 die vijf maanden terug ruchtbaarheid heeft gegeven aan vermeende financiële malversaties bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), twijfelt of er een strafrechtelijk onderzoek zal plaatsvinden. Op een persconferentie vrijdag, heeft voorzitter Robby Berenstein gezegd “totaal geen vertrouwen te hebben in de Centrale ‘s Land Accountantsdienst (Clad) en het accountantsbedrijf Lutchman”.

Deze twee instanties zouden bij het onderzoek een belangrijke rol vervullen, door het Openbaar Ministerie (OM) te voorzien van feitelijke informatie over de vermeende financiële wantoestanden bij de bank. Berenstein die met een stapel correspondentie op de persconferentie verscheen, verwijst naar brieven van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday aan onder anderen minister Gilmore Hoefdraad van Financiën, Clad en president Desi Bouterse. Daarin beklaagt de pg zich erover dat ondanks afspraken met de Clad en Lutchman, er geen informatie wordt opgestuurd naar het OM.

Op 22 juli heeft de OM-baas Bouterse omstandig geïnformeerd over de gang van zaken met betrekking tot het onderzoek. De pg zegt in die brief aan de president dat door het niet krijgen van de door hem opgevraagde informatie bij het Clad, er geen strafrechtelijk onderzoek kan worden ingesteld naar mogelijk gepleegde malversaties bij de SPSB. De pg herinnert het staatshoofd in zijn brief er ook aan dat tijdens een ontmoeting op het paleis, op 13 mei dit jaar, er duidelijke afspraken zijn gemaakt om het strafrechtelijk onderzoek wel in te stellen.

Vaststellen authenticiteit

Op de bijeenkomst van 13 mei heeft minister Hoefdraad aangegeven dat het onderzoeksteam zal worden aangevuld met deskundigen van de Clad en het accountantsbureau Lutchman. Nadat Baidjnath Panday zich daarna heeft beklaagd over het niet krijgen van opgevraagde informatie, heeft op 4 juni, door tussenkomst van de president, een gesprek plaatsgevonden tussen de pg enerzijds en de Clad en Lutchman anderzijds.

De procureur-generaal vindt het voor het opstarten van een strafrechtelijk onderzoek, belangrijk dat Clad en Lutchman vaststellen of de informatie die in de media is verschenen en ook door de klokkenluiders bij de bank aan hem is verstrekt, authentiek is. De enige informatie die hij tot nu toe heeft ontvangen is een eerste deelrapport waarin wordt vastgesteld dat tegen de bedrijven 'Oriental Capitol Investment' en 'Emebridge Holding' geen belastend bewijs is gevonden. Via deze bedrijven heeft Centrale Bank-governor Robert van Trikt zakelijke relaties met de SPSB.

Bewust vertragen onderzoek

Berenstein zegt dat door het niet geven van deze belangrijke informatie de Clad en Lutchman bewust de zaak traineren. De C-47-voorman zegt dat Lutchman en Clad niet meer onafhankelijk zijn door hun betrokkenheid bij de vermeende malversaties. Van Lutchman zegt Berenstein dat dit accountantsbureau hetzelfde gedrag toont bij onderzoekingen als de Naschoolse Opvang en Carifesta.

C-47 heeft haar bonden en andere instellingen geïnformeerd over de gang van zaken. Berenstein vindt dat er alles aan gedaan moet worden om het onderzoek niet op blinde muren te laten stuiten. Ook moet het parlement erop toezien dat de procureur-generaal zelfstandig en effectief zijn werkzaamheden kan uitvoeren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina