Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Dot’wagi man

COLUMN: Dot’wagi man

12/10/2019 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

We reden achter een vuilniswagen toen neefje me weer eens verraste met een vraag die ik niet had zien aankomen: “Verdient een dot’wagi man veel geld?” Nee, antwoordde ik, echt niet veel. Hij vond dat maar raar. Ze werken zo hard, het is zo gevaarlijk zoals ze achter die wagen moeten staan en over straat moeten rennen, en al die tijd die stank inademen. Daar zouden ze echt veel geld voor moeten verdienen, beredeneerde deze tienjarige.

Ik hield een verhaal over opleidingsniveau en dat soort dingen die je kansen op een beter betaalde baan vergroten. Hij legde me vervolgens uit dat je niet zomaar dot'wagi man kan zijn. Je moet goed kunnen rennen, en veel kunnen tillen. Je moet samen kunnen werken met de andere mensen op de wagen, anders gaan ze je laten staan. Je moet snel kunnen zien of je alle zakken bij een huis in één keer kan meenemen of dat je twee keer moet lopen. Dat zijn geen dingen die je op school leert, maar zijn punt was duidelijk: niet iedereen kan vuilnisophaler worden, ook daar heb je talent voor nodig, en de betaling zou dat best mogen reflecteren.

Een dag later las ik een tweet die schrijnend was na zo een neefje-gesprek. Iemand beweerde dat als je vijfduizend US dollar per dag zou verdienen, elke dag, en dat al vanaf Columbus voet aan wal zette op een eiland bij ons in de buurt, je nog geen miljardair zou zijn. Dat kan niet waar zijn, dacht ik. Dus ging ik rekenen. Voor het gemak ervan uitgaand dat je alle dagen per week werkt, en dat 365 dagen per jaar, voor 527 jaar, dan zou je inderdaad ongeveer veertig miljoen verwijderd zijn van je miljard. (Voor de nitpickers: we corrigeren niet voor inflatie, en we zetten het geld ook niet op de bank om rente te trekken).

De tweet gaf ook aan dat je nog altijd minder geld zou hebben dan Jeff Bezos, baas van Amazon, verdient in een week. Een tijdschrift rekende uit dat Bezos ongeveer 2.500 US dollar per seconde verdient, meer dan tweehonderd miljoen per maand. Verdienen is niet het juiste woord, denk ik. Je kunt alleen zeggen dat zijn bezit vermeerdert met die bedragen, want er is allang geen relatie meer tussen de arbeid die hij verricht en de hoeveelheid geld die hij ontvangt. Daar dacht ik aan toen ik eindelijk de moed bijeen raapte om enkele flitsen van de jaarrede van de president te bekijken.

Voor een aantal mensen die daar dommelden, geldt ook dat er geen relatie is tussen de arbeid die ze verrichten en het loon dat ze ontvangen. Sommigen- niet politieke ambtsdragers en niet gekozenen met name, maken uiteraard vaak meer dan veertigurige werkweken. Of er een overwerkregeling is weet ik niet. Maar laten we wel wezen. Van zeker een derde van de 51 DNA-leden kennen velen van ons niet eens de naam en weten we niet hoe hun stem klinkt. Ze zijn de Jeff Bezossen van ons parlement.

En zo hebben we, ook buiten ons parlement, nog vele Bezossen die veel geld krijgen zonder er iets voor te hoeven doen. En het erge is: ze hebben in tegenstelling tot Bezos niet eens ooit een briljant idee hoeven te hebben gehad. Of het moest zijn: hey, laat me lid worden van een politieke partij. Dat we op 25 mei volgend jaar dit soort figuren voor eens en voor altijd bij het grofvuil zetten. Dan geven we de dot'wagi man een extraatje voor het moeten doorstaan van die extra stank. gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina