Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Fonds 'Voorzieningen Ouderschapsverlof'

Fonds 'Voorzieningen Ouderschapsverlof' binnenkort operationeel

13/10/2019 13:13 - Merredith Bruce

Fonds 'Voorzieningen Ouderschapsverlof' binnenkort operationeel

Glenn Piroe (derde vanuit rechts) met andere leden van de commissie, die werd geïnstalleerd door minister Soewarto Moestadja (derde vanuit links). Foto: Arbeid  

PARAMARIBO - Het Fonds 'Voorzieningen Ouderschapsverlof' zal naar verwachting uiterlijk eind dit jaar operationeel zijn. Dat zegt Glenn Piroe, voorzitter van de commissie 'Uitvoering Wet Arbeidsbescherming Gezin', desgevraagd tegen de Ware Tijd.

De commissie is in augustus geïnstalleerd door minister Soewarto Moestadja van Arbeid om de voorbereidingen te treffen voor het operationeel maken van het fonds. Volgens Piroe verlopen de voorbereidingen goed. "Er is een plan van aanpak opgesteld waarin deadlines zijn afgesproken."

Hij noemt onder meer het samenstellen van het bestuur van het fonds, regelen van financiële zaken, nadere regelgeving, opmaak van functieprofielen en het aantrekken van personeel. Ook stelt de commissie arbeidsvoorwaarden op, moet de materiële infrastructuur geregeld worden en financiële protocollen worden vastgelegd. Uit het fonds zal het ouderschapsverlof worden betaald. Piroe verwacht dat de in de wet gestelde deadlines gehaald zullen worden. "Het fonds zal, zoals het er nu naar uitziet in november/december operationeel zijn."

De wet is op 18 september in werking getreden. Piroe legt uit dat werknemers hiermee recht hebben op zwangerschaps-, bevallings- en vaderschapsverlof, waarvan betaling mogelijk wordt nadat het fonds operationeel zal zijn. Er kunnen dan verzoeken worden ingediend voor het ontvangen van loonvergoeding als de werknemer het verlof heeft genoten. Wettelijk zijn zowel hij als de werkgever verplicht om bij te dragen aan het fonds. Die bijdrage is gelijk aan 1 procent van het brutoloon van de werknemer. De werknemersbijdrage is maximaal 50 procent en de bijdrage van de werkgever minimaal 50 procent.

Piroe benadrukt dat werkgevers die nu al geld op het loon inhouden voor het fonds onrechtmatig en in strijd met de wet handelen. Uit onderzoek van de redactie is gebleken dat dit inderdaad gebeurt. De commissievoorzitter zegt dat, zoals de wet voorschrijft, het fonds zelf bekend zal maken wanneer begonnen moet worden met inhouding. "Het inhouden van de werknemersbijdrage betekent dat het geld overgedragen moet worden aan het fonds." Indien nu al geld op het loon is ingehouden mag de werknemer het bedrag terugvorderen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina