Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Advocaten: 'Rechters niet aansprakelijk stellen'

Advocaten over uitspraak Gadjradj: ‘Wat ze zegt, is nonsens’

14/10/2019 09:33 - Jason Pinas

Samantha Gadjradj, deken van de Orde van Advocaten, ziet graag dat rechters aansprakelijk worden gesteld voor fouten die ze maken.

Samantha Gadjradj, deken van de Orde van Advocaten, ziet graag dat rechters aansprakelijk worden gesteld voor fouten die ze maken. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Meerdere advocaten onder wie Hugo Essed en Irvin Kanhai kunnen zich niet terugvinden in de uitspraken van Samantha Gadjradj, deken van de Orde van Advocaten. Ze uitte onlangs haar ontevredenheid dat rechters niet aansprakelijk worden gesteld voor misstappen die ze maken in de rechtspraak en pleit daarom voor een klachtencommissie.

"Als advocaten, artsen, notarissen en ambtenaren aansprakelijk worden gesteld voor misstappen die ze begaan, moet dat ook bij rechters", meent Gadjradj. Volgens haar heeft de burger naast het hoger beroep, geen enkele instantie waar hij kan gaan om foutief handelen van de rechter aan te vechten. De klachtencommissie zou als het aan haar ligt daarom al dit zittingsjaar geïntroduceerd kunnen worden.

Zowel Essed als Kanhai verwerpt het voorstel van de deken. "Ik denk niet dat dat een goede gedachte is. Over de hele wereld en zeker in de democratische rechtsstaat is de rechter juist de enige functionaris die niet aansprakelijk wordt gesteld voor fouten in zijn werk", legt Essed uit.

Hij wijst erop dat - in Suriname - alleen rechters voor het leven benoemd worden. "De bedoeling daarvan is dat ze onbevreesd hun werk moeten kunnen doen", benadrukt de advocaat. Benoeming van een klachtencommissie tegen rechters betekent zijns inziens ondermijning van de rechtelijke macht.

Een vrouwelijke advocaat die niet bij naam genoemd wil worden, denkt dat Gadjradj interessant wilde doen omdat ze heel goed weet dat wat ze voorstelt onmogelijk kan worden uitgevoerd. "Ik denk dat ze gewoon een grote grap maakte."

Bij Kanhai kan het er evenmin in dat de deken deze uitspraak heeft gedaan. "Het is niet eens een onrechtmatige daad wanneer een rechter een fout maakt. Dus wat ze zegt is nonsens. Ik geloof niet dat rechters opzettelijk in de fout gaan." Hij denkt dat rechters sommige vonnissen in vakbladen zouden kunnen toelichten zodat het recht meer gaat leven in Suriname.

Daarnaast zou het goed zijn als een commissie van oud-rechters benoemd wordt om afgedane zaken opnieuw te bekijken zodat vastgesteld kan worden waar fouten worden gemaakt en om ervoor te zorgen dat die fouten zich niet herhalen. "Wan rechter na wan libisma tu. Dus hij kan een fout maken, maar hoezo moeten we hem aansprakelijk stellen?"

Essed stelt dat er nu genoeg mogelijkheden zijn voor de burger om zijn recht te zoeken indien hij niet tevreden is met de uitspraak van een rechter. Hij noemt als voorbeeld hoger beroep. Indien dat niet naar tevredenheid is, zijn er volgens de advocaat ook internationaal mogelijkheden. Het instellen van een klachtencommissie zoals door Gadjradj voorgesteld, is daarom niet nodig.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina