Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘De partij is een mosterdzaad’

‘De partij is een mosterdzaad’

14/10/2019 19:07 - Van onze redactie

Met een gebalde vuist maakt VVD-voorzitter Alice Amafo duidelijk gereed te zijn voor de verkiezingen van 25 mei 2020.

Met een gebalde vuist maakt VVD-voorzitter Alice Amafo duidelijk gereed te zijn voor de verkiezingen van 25 mei 2020. Foto: Regilio Derby  

PARAMARIBO - “De VVD is een mosterdzaad, het kleinste zaad dat er bestaat. Wanneer het uitgroeit, wordt het een heel grote boom. Als jullie het geloof hebben als een mosterdzaad, kunnen wij bergen verzetten tegen armoede, ellende en hopeloosheid.” Dat zei Alice Amafo, oprichter en voorzitter van de Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie (VVD), zaterdagavond tijdens een vergadering te Menckendam. Zij had kort daarvoor het partijcentrum in gebruik genomen. Dat bestempelde de politica als een heuglijk feit.

Nieuwe leden kunnen zich daar registreren. "De partij is van het volk, voor het volk en door het volk en wat wij doen is volkspolitiek. Dat wil zeggen dat het Surinaamse volk centraal staat", benadrukte de politica die vóór aanvang van de vergadering naar binnen werd begeleid door een tazzaband. Ze noemde de opening van het centrum een belangrijke stap op weg naar de verkiezingen van 25 mei.

Amafo, oud-minister voor Abop, sprak over een Fayalobi-beweging die alle Surinamers bij elkaar brengt. Het huis van de VVD staat volgens haar open voor alle bevolkingsgroepen. "Het maakt niet uit waar je woont: in Paramaribo, de ghetto, een elitebuurt, het binnenland of de verre districten." Ook stelde ze dat de VVD geen oppositie- of coalitiepartij is, maar een volkspartij.

Zij wees vervolgens erop dat de VVD niets te maken heeft met vijandschap en het schelden op andere partijen. "Dat is de cultuur in Suriname. Dat we met modder gooien naar elkaar, maar dat brengt moesje niet naar Parijs. Het legt geen zoden aan de dijk en daarom doen we daaraan niet mee."

Zij gaf ook aan dat de slavernij op 1 juli 1863 is afgeschaft, maar Surinamers lijken nog slaven te zijn. "Bewust en onbewust den man e kiri unu nanga a systeem", zegt Amafo doelend op de regering. Verschillende sprekers haalden aan dat er een nieuwe wind moet waaien in Suriname en dat de VVD het alternatief is. Het is volgens hen tijd dat een vrouw de leiding in het land neemt nadat mannen decennialang in de hoge functies hebben gedomineerd.

Marscha P., buurtbewoner van Menckendam, kan zich terugvinden in de zienswijze van de partijvoorzitter. Zij wil dat de partij zich gaat inzetten om het probleem van woningnood op te lossen. Zij weet dat in sommige huizen in Menckendam veel meer mensen wonen dan waarop de woning is berekend. "Ik heb al jaren een aanvraag gedaan voor een huis, maar ben nog niet in aanmerking gekomen, terwijl er huizen worden toegewezen aan mensen die er soms niet zelf gaan wonen", zegt ze.

Deborah Pinas zei dat de VVD zich zal inzetten voor het algemeen belang en niet voor eigen belang. "We praten niet over het vullen van onze zakken." Ook wees ze erop dat de partij de mensen niet zal beloven dat Suriname Dubai wordt, een verwijzing naar een bekende uitspraak van NDP-ondervoorzitter André Misiekaba. Ze ervaart dat de democratie in het land doodbloedt. "Onze mening telt niet en onze kritiek wordt niet gewaardeerd", aldus Pinas.

De VVD werd op 6 april dit jaar geproclameerd. Daarvóór stond de partij bekend als de Plattelandsbewonerspartij (PBP), die op 3 april 51 jaar bestond. Amafo geeft na verkiezing bij acclamatie, vanaf 12 mei 2018 leiding aan de nieuwe partij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina