Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Kleine storing’ oorzaak hevige regenbui

‘Kleine storing’ oorzaak hevige regenbui

14/10/2019 16:58 - Merredith Bruce

Veel schade door de rukwinden van zondag aan een woning in de Koenawaroelaan.

Veel schade door de rukwinden van zondag aan een woning in de Koenawaroelaan. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - Een “kleine storing” in de atmosfeer heeft zondag voor veel regen gezorgd. Dit zegt Sukarni Sallons-Mitro, het hoofd van de Meteorologische Dienst, aan de krant. Dat we officieel nog in de grote droge tijd verkeren, neemt volgens haar niet weg dat er zo nu en dan regenbuien zullen zijn.

"Meestal bestaat de perceptie dat als we in de droge tijd verkeren je geen neerslag hebt, maar dat is niet zo." De weerkundige zegt dat de storing  iets ten noorden van Suriname heeft plaatsgevonden. Ze legt uit dat wanneer de zon de aarde verwarmt, er verdamping plaatsvindt waardoor waterdamp in de atmosfeer terechtkomt.

Daardoor ontstaat er wolkenvorming en bij "gunstige" omstandigheden regenbuien die gepaard kunnen gaan met rukwinden, donder en bliksem. Dat was zondag het geval. De rukwinden hebben op verschillende plaatsen schade aangericht. Van sommige huizen zijn daken weggewaaid en plaatste de brandweer dekzeilen tegen de regen. Er zijn gedetineerden ingezet om het puin als gevolg van de rukwinden op te ruimen.

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie nam samen met zijn collega Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme poolshoogte bij de getroffen wijken. Het gaat om onder andere Rainville en Combé. Daar waren de politie, bestuursambtenaren en Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing. 

Sallons legt uit dat de Intertropische Convergentiezone (ITCZ) nu ten noorden van Suriname is, boven de Atlantische Oceaan. Wanneer de kleine regentijd ingaat, verplaatst deze zich naar boven Suriname. De grote droge tijd duurt tot begin december waarna de kleine regentijd ingaat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina