Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Werkhervatting Rosebel Goldmines

Voorzichtige werkhervatting Rosebel Goldmines

14/10/2019 00:04 - Van onze redactie

Voorzichtige werkhervatting Rosebel Goldmines

 

PARAMARIBO - Rosebel Goldmines heeft de werkzaamheden in de zuidelijke mijnen hervat, nadat woensdag een gewapende eenheid weer illegale porknokkers uit het gebied heeft verwijderd. De multinational besloot twee weken terug werknemers en materiaal terug te trekken uit de mijnen, nadat ongeveer veertig illegalen zich wederom in de mijn hadden gevestigd.

Uit veiligheidsoverwegingen besloot het bedrijf zijn activiteiten in het gebied wederom stop te zetten, nauwelijks tien dagen nadat het werk was hervat. "Er zijn weer werknemers in de mijn en we zijn bezig voorzichtig de productie weer op te pakken", bevestigt bondsvoorzitter Lloyd Read. Het streven is nog steeds om tegen eind deze maand, een maand nadat in eerste instantie de werkzaamheden waren opgestart, weer op volle productie te zijn.

"In het plan van weer opstarten is er rekening gehouden met eventuele interrupties", zegt Read. Hij benadrukt dat er goede gesprekken zijn geweest met de overheid over de veiligheid in het gebied. "Dus zijn we voorzichtig optimistisch dat het productieproces gestaag weer op gang komt."

De vakbondsman betreurt het dat de bedrijfsactiviteiten de afgelopen periode niet continu voortgang konden vinden. Eerder uitten ook minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen en president Desi Bouterse hun ongenoegen over de nieuwe invasie van illegalen in de mijn.

Beiden stellen dat er enorme inspanningen zijn geweest om het productieproces weer op gang te krijgen. Zo zijn er gesprekken gevoerd met alle partijen die in het gebied opereren. Het staatshoofd wees op de verliezen voor niet alleen het bedrijf, maar ook de Staat die door de verminderde productie minder inkomsten krijgt.

Het is vooralsnog onbekend hoe in de toekomst de veiligheid op langere termijn zal worden gewaarborgd. Rosebel Goldmines heeft na de onlusten van 28 juli, waarbij een porknokker werd doodgeschoten, bijkans een maand stilgelegen. Het werkproces was nauwelijks tien dagen oud, toen in de zuidelijke putten weer illegalen bleken te zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina