Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Astronauten uit Rusland én VS bij uitvaart pionier

Amerikaanse en Russische astronauten bij uitvaart eerste ruimtewandelaar

16/10/2019 04:28

Een grootste rouwceremonie voor overleden kosmonaut Alexei Leonov nabij Moskou.

Een grootste rouwceremonie voor overleden kosmonaut Alexei Leonov nabij Moskou. Foto: EPA  

MOSKOU - Honderden mensen, waaronder Amerikaanse en Russische astronauten, hebben dinsdag afscheid genomen van Aleksej Leonov. De Rus, die als eerste mens ooit een ruimtewandeling maakte, overleed vrijdag op 85-jarige leeftijd.

Collega-astronauten prezen Leonov om de beurt vanwege zijn rol binnen de ruimtevaart. ,,Een geweldige patriot heeft ons verlaten", zei kosmonaut Sergej Krikaljov (61). De Amerikaan Thomas Stafford (89), die in 1975 tijdens de Koude Oorlog in de ruimte de hand schudde met Leonov, zei dat hij de Rus nooit zal vergeten.

De Russische kosmonaut Valentina Teresjkova (82) vindt 'het moeilijk te accepteren dat we afscheid hebben moeten nemen'. Leonov werd eerder dit jaar nog geëerd in het ruimtestation ISS. De Rus overleed na een lang ziektebed. De Russische president Poetin noemde hem een 'echte pionier en een heldhaftig persoon'.

Leonov maakte in 1965 de eerste ruimtewandeling ooit. Deze duurde twaalf minuten en wordt gezien als een doorbraak. In 1975 ging hij opnieuw de ruimte in. Toen was het de eerste keer dat de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie samen een ruimtemissie uitvoerden. AD.nl

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina