Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BNETS wil kosten gastgebruik verhogen

BNETS wil kosten voor gastgebruik ATM’s verhogen

16/10/2019 00:07 - Merredith Bruce

BNETS wil kosten voor gastgebruik ATM’s verhogen

 

PARAMARIBO - Banking Network Suriname (BNETS) wil gastgebruik van ATM-machines duurder maken. Daarmee wil het bedrijf, eigenaar van het systeem dat ATM- en POS-gasttransacties mogelijk maakt, het gebruik van de pinautomaat verminderen en mensen stimuleren om meer met hun pinpas te betalen.

BNETS-directeur Kenneth Hendrison zegt dat de banken hierdoor minder geld kwijt zijn aan onderhoud. BNETS is ook betrokken bij de bewustwordings- en gedragsveranderingscampagne van de Surinaamse Bankiersvereniging, om in verband met de Nationale Risico Analyse (NRA) het giraal betalingsverkeer te stimuleren.

De eerste fase van de campagne is maandag begonnen en duurt tot en met eind december. Hendrison: "Wij komen in de tweede fase, ergens volgend jaar in en gaan stimuleren dat mensen vaker hun pinpas gebruiken om te betalen."

Hij onderstreept dat elke schakel in dit proces belangrijk is. "De consument moet een bankrekening hebben, de winkeliers een POS-apparaat en wij moeten als netwerk ervoor zorgen dat het systeem goed functioneert, waardoor mensen overal hun pinpas kunnen gebruiken."

Hendrison erkent dat nog niet alle winkels deze mogelijkheid bieden. De winkeliers moeten zelf een POS-apparaat aanvragen, maar zijn bedrijf wil met voordeelacties stimuleren dat zij dit ook doen. Dat zal in samenwerking met het bedrijfsleven gebeuren. Hendrison merkt een toename van het aantal winkels en bedrijven dat een POS-apparaat aanvraagt.

"Je merkt dat consumenten meer vragen naar deze optie en winkeliers genoodzaakt zijn om daarin te voorzien." Hij zegt dat de consument kan weigeren om met contant te betalen en kan kiezen voor een winkel die de mogelijkheid wel heeft. "Een sneeuwbaleffect is dat het risico op criminaliteit vermindert."

Als belangrijke schakel bij de stimulering van girale betalingen is BNETS gereed voor de stappen die nodig zijn bij het NRA-traject, zegt de directeur. Hij benadrukt dat het netwerk volgens internationale standaarden werkt en ISO-gecertificeerd is. "Als ik kijk naar hoe BNETS omgaat met confidentialiteit en integriteit met informatie van anderen, kan ik zeggen dat we gereed zijn."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina