Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Ongeïnteresseerde jongeren

COMMENTAAR: Ongeïnteresseerde jongeren

16/10/2019 12:00

COMMENTAAR: Ongeïnteresseerde jongeren

 

AFGAANDE OP DE belangstelling van jongeren voor de edutainment activiteit van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de UNDP in het weekeinde, lopen veel jongeren (nog) niet bepaald warm voor de aanstaande verkiezingen. Het evenement was bedoeld om met name jongeren die voor het eerst mogen stemmen aan te moedigen om dat inderdaad te doen en ze gelegenheid te geven te controlern of hun gegevens bij CBB kloppen.

De meeste jongeren waren vooral geïnteresseerd in de optredens van artiesten. Het is tekenend voor de belangstelling die de nieuwe stemgerechtigden hebben voor de belangrijke beslissing die het volk op 25 mei mag nemen. Maar het mag ook geen verrassing zijn dat ze niets hebben met de huidige politiek. Wie deze volgt, kan niet anders dan concluderen dat politici zonder uitzondering vooral bezig zijn met macht vergaren en eigen gewin.

Dat blijkt ook bij campagnebijeenkomsten en de feestelijke proclamatie van nieuwe partijen: men geeft vooral af op de ander, belooft het beter te zullen doen. Maar niemand kan op een heldere manier schetsen hoe we uit de economische en financiële rotzooi komen die in de afgelopen jaren is gecreëerd.

Zonder goed plan en politici die het echt goed met het land en zijn burgers menen - blijven we daardoor ook na 25 mei in die rotzooi zitten. Dat beseffen veel jongeren ook, dus zij zien het nut er waarschijnlijk niet van in om te gaan stemmen.

Daar komt bij dat de NDP onder aanvoering van Desi Bouterse in 2010 heeft verzekerd dat de aandacht vooral gericht zou zijn op jongeren, om ervoor te zorgen dat die een goede toekomst zouden kunnen opbouwen. Melvin Bouva, oud-voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, werd als troef ingezet.

Maar helaas, van de vele zaken die jongeren werden beloofd is nauwelijks iets terechtgekomen en Bouva was na de verkiezing diezelfde jongeren al gauw vergeten en leerde zich heel snel de politieke streken aan van de oude garde. Net als partijgenoten was hij vooral druk met lucratieve buitenlandse reizen.

Jonge mensen weer interesse laten tonen in de politiek, is vooral een kwestie van het herwinnen van vertrouwen. Dat wordt een lastige opgave, want zij zijn opgegroeid in een tijdperk waarin de kranten bol hebben gestaan en nog steeds staan van corruptie, politici die zichzelf ongestraft hebben verrijkt en heel veel beschamende, niveauloze parlementsvergaderingen en scheldpartijen.

De partij die kan aantonen aan dergelijke vieze praktijken niet mee te doen en bovenal echt luistert naar de kiezer, zou daar voordeel uit kunnen halen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina