Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onnodige ophef rond dode vermeende tbc-patiënt

Onnodige ophef rond dode vermeende tbc-patiënt

16/10/2019 19:17

Onnodige ophef rond dode vermeende tbc-patiënt

Foto: dWT  

PARAMARIBO - “Ik vind de commotie onterecht. Besmetting van tuberculose, tbc, gebeurt pas na langdurig en intensief contact”, zegt de arts Eric Commiesie, coördinator van het Nationaal Tuberculose Programma. Dit orgaan registreert alle tbc-gevallen en bezoekt pro-actief instellingen.

Zijn reactie volgt op ongerustheid bij sommige mensen, nadat maandag een man die tbc had, vermoedelijk door een hartinfarct dood is neergevallen op de Centrale Markt. De coördinator stelt dat hij het geval kent, maar dat de meneer in januari van dit jaar genezen was verklaard.

Veel mensen hebben geschrokken gereageerd toen naar hun mening iemand met tbc door de markt heeft gelopen en met verschillende personen in contact is gekomen. Commiesie legt uit dat iemand pas besmet kan raken als hij gedurende zes tot acht uur in een gesloten ruimte is geweest met een besmet persoon.

"We doen in zulke gevallen contactonderzoek, kijken naar mensen die intensief contact hebben gehad met betrokkene en of ze symptomen van tbc hebben." Hij stelt wel dat er de laatste vijf jaar steeds meer gevallen van tbc-besmetting zijn geregistreerd. Vorig jaar waren er 179 gevallen, in 2017 waren dat er 137 en in 2016 ging het om 150 personen. 

Tbc is een infectieziekte die door een bacterie wordt verspreid die in elk orgaan of deel van het lichaam kan voorkomen zoals in hersenvliezen, botten, hartzakje, nieren en lever, maar vooral in de longen. Dit laatste is de besmettelijke vorm. Daarnaast bestaat er ook huidtuberculose.

De tbc-bacterie kan van persoon tot persoon worden overgedragen. Bij zingen, kuchen of niezen - in een gesloten ruimte - komen de bacteriën in de lucht vrij. Wie dit inademt krijgt het in de longen.

De symptomen zijn hoesten, langer dan twee weken achtereen, gepaard gaande met nachtzweten, koorts en kortademigheid. Zo iemand wordt als verdachte van longtuberculose gezien. Via een laboratoriumonderzoek wordt onderzocht of de bacterie inderdaad in de longen is. "Als de ziekte is vastgesteld kunnen we de behandeling starten", zegt Commiesie.

"Het wordt minimaal zes maanden behandeld met een combinatie van vier medicijnen en is volledig te genezen. Als de medicatie niet goed of verkeerd is gebruikt, gaat de bacterie niet dood. Als ze binnen twee jaar niet is teruggekeerd is de persoon volledig genezen. Tuberculose is niet van mond op mond overdraagbaar." Commiesie zegt dat tbc de afgelopen jaren intensiever is opgespoord.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina