Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Duurzame inzetbaarheid medewerkers belangrijk’

‘Duurzame inzetbaarheid medewerkers belangrijk’

17/10/2019 03:11 - Amanda Palis

In hotel Torarica, is voor de negende keer het groot Human Resource event gehouden.

In hotel Torarica, is voor de negende keer het groot Human Resource event gehouden. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Om verzekerd te zijn van het voortbestaan van je bedrijf, kom je er niet onderuit om aan duurzame inzetbaarheid van je personeel te werken”, zegt Wendy Merhai, directeur van Agilis Business Solutions. Deze onderneming en Organice Events hebber voor de negende keer het groot Human Resource (HR)-event georganiseerd.

Tijdens deze tweedaagse activiteit dinsdag en woensdag in Torarica, is onder andere stilgestaan bij hoe HR-beleid op internationaal niveau gevoerd wordt en met welke uitdagingen Caricom-landen te maken hebben als het gaat om gedreven medewerkers te hebben.

Merhai stelt dat Suriname langzaam maar zeker vorderingen maakt in het HR-beleid bij particulieren, maar we zijn nog niet waar we moeten wezen. "In de negen jaren die wij bezig zijn kom je nog vooral kleine bedrijven tegen die de noodzaak van een HR-beleid niet zo zeer in zien. Maar je ziet ook dat naarmate ze groeien zij op zoek zijn naar de structuur waarmee je zo een beleid moet uitzetten."

Het is ook de bedoeling dat bedrijven met elkaar hierover in discussie gaan en zich bewust worden van de HR-meerwaarde. "Middels dit evenement willen wij het Surinaams bedrijfsleven eigenlijk bewust maken over het belang van een goed HR-beleid. In deze tijd van financiële crisis is het nog belangrijker om gemotiveerde en gedreven medewerkers te hebben, om zo je voort bestaan te kunnen garanderen als bedrijf", benadrukt Merhai het belang.

Elk jaar probeert haar organisatie een interactief concept neer te zetten. In voorgaande jaren gebeurde dat in de vorm van een workshop en conferentie. Dit jaar hebben lokale, regionale en internationale sprekers de deelnemers handvatten aangeboden in de vorm van presentaties.

Maria Chong Ton, topvrouw van Eve Anderson, een HRM bedrijf op Trinidad & Tobago, sprak vooral over 'mobiel personeel'. Zij stelt dat met het veranderende landschap van het personeelsbestand, met hele andere eisen dan tien jaar geleden, het zeker van belang is om te investeren in duurzame inzetbaarheid van de medewerkers.

"Millenials - werkende krachten tussen de achttien en 34 jaar - eisen veel meer van de bedrijven waarvoor zij werken en kijken ook anders naar hun eigen inzetbaarheid." Zij doelt vooral op de groep die vrij mobiel is. Dit zijn medewerkers die niet gebonden zijn aan de traditionele werkstructuren die nog sterk aanwezig zijn binnen Surinaamse bedrijven.

Een andere inleider, HR-expert Mirdita Elstak vult aan: "Dit is zeker ook een vorm van duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Maar afhankelijk van de functie en behoeften van het bedrijf, hoef je misschien geen traditionele kantoorruimte te hebben. Of we daar werkelijk klaar voor zijn, is de hamvraag." Hoe groot deze groep van anderswerkenden in Suriname is, is niet bekend.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina