Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Leiders EU stemmen in met Brexit-deal

Leiders EU stemmen in met Brexit-deal

17/10/2019 21:12

De EU-leiders hebben donderdag in Brussel een nieuwe Brexit-deal gesloten.

De EU-leiders hebben donderdag in Brussel een nieuwe Brexit-deal gesloten. Foto: BBC News  

BRUSSEL - EU-onderhandelaars en het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuwe Brexit-deal gesloten. De leiders van 27 EU-landen zijn donderdag akkoord gegaan met dat voorstel, meldt de woordvoerder van EU-baas Donald Tusk. Het akkoord moet voorkomen dat het VK op 31 oktober uit de Unie crasht.

Een no deal-Brexit, zonder afspraken dus, zou grote economische en maatschappelijke gevolgen hebben omdat het VK dan van het ene op het andere moment een zogeheten derde land zou worden. De Nederlanse premier Mark Rutte noemt het behalen van een principeakkoord over de Brexit "heel bemoedigend nieuws. We gaan nu naar de tekst kijken."

Maar dat er nu in Brussel een akkoord ligt betekent allerminst dat een harde Brexit is voorkomen. Premier Johnson moet het Britse Lagerhuis ook achter de afspraken krijgen. Zaterdag staat een cruciaal debat gepland. De Noord-Ierse unionisten (DUP) hebben al laten weten niks in de nieuwe afspraken te zien. Al drie keer sneuvelde een akkoord in het parlement, waarna Johnson premier May opvolgde.

De leider van de grootste oppositiepartij Labour Jeremy Corbyn zegt dat de nieuwe Brexit-deal "nog slechter lijkt te zijn dan die van Theresa May, die met grote meerderheid is verworpen", bericht. Ook de leider van antibrexitpartij Liberal Democrats reageert negatief. "De deal van Boris Johnson zou slecht zijn voor onze economie, openbare diensten en het milieu", zegt Jo Swinson.

Ze stelt "vastberadener dan ooit" te zijn om de Brexit te voorkomen. Swinson wil een nieuw referendum afdwingen over de Brexit, met de optie om in de EU te blijven. Ook Labourleider Corbyn zegt dat de kiezers het laatste woord moeten krijgen. De politiek bondgenoot van de regering, de Noord-Ierse DUP, lijkt de deal ook niet te steunen. De partij liet donderdag weten vast te houden aan eerdere kritiek op de gemaakte afspraken. Telegraaf.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina