Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Megafraudezaak EBS opnieuw uitgesteld

Megafraudezaak EBS opnieuw uitgesteld

17/10/2019 00:25

Megafraudezaak EBS opnieuw uitgesteld

 

PARAMARIBO - Op verzoek van de verdediging in de mega-fraude zaak van de EBS heeft rechter Alida Johanns de verdere behandeling opnieuw uitgesteld nu met een week. Ze heeft dit overigens met tegenzin gedaan. Van de vijf verdachten waren alleen Max Chin Tsoe Liong en Quincy Fernandes aanwezig.

Medeverdachten Kenneth Vaseur, Willy Duiker en Dick van Kanten waren er niet. Van Kanten is al tijdens het prille begin van het onderzoek in de zaak ruim twee jaar geleden naar het buitenland gevlucht.

De rechter ergert zich er aan dat de advocaten nog niet in staat zijn om te pleiten, terwijl zij in juli een maand tijd hadden gevraagd om zich voor te bereiden. "Ik vind het wel erg dat u in juli om uitstel hebt gevraagd en drie maanden de tijd heeft gekregen. En nu gaan jullie allemaal weer uitstel vragen. Dat is geen gezicht naar de rechter toe. Mensen blijven in ongewisse", zei Johanns duidelijk geïrriteerd, doelend op de verdachten.

Door het reces van de rechterlijke macht kregen de juristen een langere tijd dan zij gevraagd hadden van Johanns om zich voor te bereiden. De rechter zegt dat de zaak volgende week gewoon op de rol staat voor pleidooi. "Als wij zo blijven doorgaan zijn wij in er in 2023 nog mee bezig."

De rechter vindt het ook "verschrikkelijk" dat een van de advocaten pas woensdag een dossier heeft opgevraagd. Ze zei dat de politieverklaringen waar ook om is gevraagd uiterlijk donderdag aan hem worden afgegeven.

Johanns drukte de verdediging op het hart om hun zaken klaar te hebben op de vervolgzitting, 23 oktober. Advocaten die niet aanwezig zijn moeten vervangen  worden door een collega die wel het woord namens hun zal voeren.

Eerder vorderde officier van justitie Cynthia Klein voor Van Kanten drie jaar onvoorwaardelijk en een boete van SRD 150.000. Duiker hoorde een eis aan van twee jaar voorwaardelijk en boete van SRD 50.000. Tegen Vaseur eiste Klein twaalf maanden voorwaardelijk en SRD 30.000 boete tegen Chin Tsoe Liong drie maanden voorwaardelijk en tegen Fernandes twee maanden.

In gevallen waarbij een voorwaardelijke straf is gevorderd is de proeftijd drie jaar. De mannen staan terecht voor betrokkenheid bij grootschalige fraude. De schade voor het bedrijf zou in de miljoenen lopen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina