Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Mensen moeten eigen moestuin opzetten’

‘Mensen moeten eigen moestuin opzetten’

17/10/2019 19:54 - Sharon Singh

In verband met Wereldvoedseldag organiseerde het ministerie van LVV een minibeurs, waarbij planten werden verkocht en voorlichting werd gegeven.

In verband met Wereldvoedseldag organiseerde het ministerie van LVV een minibeurs, waarbij planten werden verkocht en voorlichting werd gegeven. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - 'Productiviteit en Voedselveiligheid' is het thema van activiteiten die het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) woensdag heeft georganiseerd op Wereldvoedseldag. Er was een minibeurs, plantenverkoopdag en een lezing. Wereldwijd staat men stil bij hongersnood en de intentie van de Verenigde Natie is om het aantal mensen dat niet (genoeg) te eten heeft structureel terug te brengen. De agrarische industrie speelt een belangrijke rol hierin.

In de geïndustrialiseerde landen waaronder Nederland zijn de boeren goed georganiseerd. In Suriname komt dat nu pas op gang. Het doel van de beurs is de samenleving kennis te laten maken met de partners van het ministerie. Aan de beurs hebben onder andere het Polytechnic College Suriname, Pansa Group, Stichting One Stop Shop Suriname, Gopex International N.V en de Agro Coöperatie Wi!Uma Fu Sranan meegedaan. De meeste aandacht ging echter uit naar plantmateriaal dat door het ministerie ter beschikking is gesteld.

Was het een jaar geleden nog zo dat je bijna uitsluitend citrusplantjes kon betrekken bij het ministerie en zijn ressortafdelingen, dat is nu anders. "Er is vraag naar diverse fruitsoorten en wij hebben daarop ingespeeld. De mensen hebben enthousiast hierop gereageerd. Er is een grote vraag naar mandarijn, pompelmoes, sinaasappel, papaja en advocaat", zegt Clyde Ford, hoofd van de afdeling Voorlichting. De minister heeft opdracht gegeven voor diversificatie.

"Met het opzetten van de Greenhouse , medio 2020 zal er een goede aanzet gegeven worden voor het aanmaken en onderzoeken van plantmateriaal." Ford is blij met de verkoopcijfers van de plantjes. "Op de eerste dag hebben we SRD 8.000 opgehaald." Toen we hem woensdag in de loop van de dag spraken was de teller al dichtbij de SRD 30.000. Dat betekent dat meer mensen zich bewust worden van en overgaan tot het planten van groenten en fruit.

Dat wil het ministerie verder stimuleren. Zo verzorgt het trainingen voor de boeren en mensen die een gezonde levensstijl er op na willen houden. Ford gaat in op de schommelingen in prijzen van landbouwgewassen: "Het is niet normaal dat we in de droge of regen tijd duurder moeten betalen voor groenten en fruit. Vandaar de verkoopdagen. Ga zelf planten! Dan weet je ook wat je eet. Je hebt heus niet zoveel nodig om te starten."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina