Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Procedure e-toeristenkaart is ingewikkeld’

‘Procedure e-toeristenkaart is ingewikkeld’

17/10/2019 18:07 - Euritha Tjan A Way

‘Procedure e-toeristenkaart is ingewikkeld’

Foto: www.parasholidays.in  

PARAMARIBO - Wie naar Suriname komt, kan sinds woensdag geen gebruik meer maken van de optie om bij aankomst in ons land een toeristenkaart te kopen. Reizigers moeten allemaal een e-toeristenkaart en e-visa aanschaffen via de website van VFS Global.

Deze ontwikkeling is door delen van de sector met gemengde gevoelens ontvangen. Dat bevestigt Ernie de Vries, bestuurslid van de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA). "Laat me duidelijk zijn dat de sector niet tegen digitalisering en ontwikkeling is natuurlijk. We juichen het juist toe. En wat we ook toejuichen is dat toeristen nu lang voor hun vertrek naar Suriname hun toeristenkaart in orde kunnen maken."

Maar de eigenaar van Orange Travel vindt dat er ook nadelen aan het systeem kleven. "De procedure is ingewikkeld en lang. Voor andere plekken in de wereld bijvoorbeeld Turkije - een land dat minder veilig is dan Suriname- moeten toeristen maar vier vragen invullen. Voor Suriname moeten ze ook nog documenten en een foto van het juiste format inscannen. Allemaal heel ingewikkeld."

Volgens De Vries kan en moet de aanschaf van de e-toeristenkaart een stuk makkelijker zijn. "We hebben al te maken met enkele drempels voor toeristen om naar Suriname te komen. Er is weinig strategie om Suriname toeristvriendelijk te maken. Als deze procedure niet vereenvoudigd wordt, dan vrees ik dat er een drempel bij komt."

Toerismedeskundige Martin Panday onderschrijft de woorden van De Vries. "Er zijn landen die zoveel toeristen hebben dat zij het zich kunnen veroorloven om ingewikkelde procedures in te stellen. Suriname kan zich dat met de huidige krakkemikkige staat van de sector niet veroorloven", benadrukt hij.

Volgens hem hadden zowel de offline aanschaf van de toeristenkaart als de nieuwe digitale procedure naast elkaar kunnen bestaan. "Dat is pas gebruikersvriendelijk, dan kan de toerist kiezen." Panday en De Vries vinden het bedrag voor de e-toeristenkaart, dat is gestegen van 35 US dollar naar 54 US dollar, ook aan de hoge kant.

Gyo Gummels, manager van Purity Tours, met als grootste partners Tui fly en Tui, merkt op dat vooral klanten die niet via een touroperator komen, een vrij ingewikkelde procedure moeten doorstaan. "Soms vraagt men dan naar extra documentatie bijvoorbeeld een garantstelling of een hotelreservering en dat zijn drempels."

Dat er nu een hulpchat verbonden is aan de website van VFS Global, vindt Gummels een goed initiatief. "We verwachten dat als het systeem versoepeld wordt, de mensen er wel aan zullen wennen. Maar het moet dus wel soepeler en zeker voor mensen die ouder zijn en niet zo bekend zijn met het internet."

Volgens het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme was digitalisering noodzaak: er zijn minder kosten wanneer Suriname niet op alle entreeplekken en in het buitenland balies hoeft te hebben. Het ministerie stelt verder dat de kinderziektes de aandacht hebben van de regering.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina